Dostupni linkovi

Dodik: BiH je za nas mesto moranja, a Srbija mesto želje


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu na proslavi Dana Republike Srpske, da je Bosna i Herecegovina prolazna tačka u njihovom političkom razvoju i da je ona mesto "moranja", dok je Srbija mesto njihove želje.

"BiH je za nas mesto moranja, a ne želje, naša želja je ovde, naše srce kuca za ovo ovde", istakao je Dodik i dodao da ljudi iz RS nisu "bosanski Srbi, već samo Srbi".

On je dodao da je Republika Srpska "sinonim za slobodu", kao i Srbija.

"Na kraju prošlog veka Srbi su opet morali da se bore za slobodu. Iz te težnje za slobodom nastala je RS. Naučili smo da tamo gde Srbi nemaju države, nemaju ni slobode", rekao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ima obrise državnosti, da jedina funkcioniše u BiH i da je faktor svih političkih procesa u BiH, ali i regionu.

Dodik ;je rekao da je RS uvek zainteresovana za pitanje Kosova i zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pitanje Kosova ne odvaja od RS i upitao kako može da se govori o vojsci Kosova, koje nema u dokumentima, a da RS koja prema Dejtonskom sporazumu ima pravo na vojsku, te snage nema, jer su joj, prema njegovim rečima "nasiljem otete".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija i Republika Srpska nikada nisu imale bolje i jače veze i više zajedničkih projekata.

"Danas smo tamo gde treba da budemo, jaka Srbija i jaka RS... da se pomažemo i da se nađemo jedni drugima, i u dobrim i u teškim vremenima", rekla je Brnabić i dodala da je Srbija u 2017. uložila 5,5 miliona evra u projekte u opštinama u BiH u kojima žive Srbi, a 2015. uložila pet miliona evra u Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG