Dostupni linkovi

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile predloge zakona o zaštiti ćirilice


Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, saopštilo je 2. septembra Ministarstvo kulture i informisanja.

Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilice odobrila je 2. septembra i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

"Ovim Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj ovog pisma", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Predlog zakona predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, odnosno sve subjekte koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Propisuju se i stimulativne mere koje su usmerene na privatni sektor, odnosno poreske i druge olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćirilici, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Biće osnovan i poseban Savet Vlade za srpski jezik, "koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapređenje stanja".

Kako se navodi u saopštenju, predlog je poslat Skupštini Srbije na usvajanje.

Vlada RS odbrila zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice

Vlada Republike Srpske odobrila je 2. septembra Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilice, po hitnom postupku, kojim se uređuje sistem zaštite, očuvanja i upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj.

"Njime je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma", navodi se u saopštenju za javnost iz Vlade RS.


Dodaje se kako je zakonom "definisan način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor".

"Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 26. avgusta da je Miloradu Dodiku, članu Predsedništva Bosne i Hercegovine, sa kojim je razgovarao u Beogradu, predao prednacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma koji bi trebalo da usvoje Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta i Skupština Srbije na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra.

Usvajanje zakona u identičnom tekstu u Republici Srpskoj i Srbiji Dodik i Vučić najavili su prethodno 23. jula.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je u 27. jula na konferenciji za novinare kako zakon "neće ugroziti konstitutivnost druga dva naroda u tom bh. entitetu, niti značiti posebnost jednog pisma".

I ćirilica je naše pismo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Prvi pokušaj saradnje oko ćirilice propao

Srbija i Republika Srpska su pre podnošenja predloga za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, imale još jedan pokušaj zajedničke saradnje na očuvanju ćiriličnog pisma.

Početkom 2018. godine, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković najavio je tekst Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture, navodeći da je riječ o "pravno-političkom aktu koji treba da zaštiti obilježje srpskog identiteta, a to su srpski jezik i ćirilično pismo".

Tada je i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik najavio da će se potpisivanje Deklaracije između Srbije i Republike Srpske desiti iste godine na Dan državnosti Srbije, 15. februara.

Međutim, do potpisivanja tog dokumenta do danas nije došlo.

XS
SM
MD
LG