Dostupni linkovi

Vlada Srbije spremna zaštititi ćirilicu i kaznama


Vlada Srbije

Vlada Srbije priprema izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, a u normiranju i zaštititi ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obavezno korištenje i predviđaju novčane kazne ukoliko to ne bude poštovano, objavili su u utorak beogradski mediji.

Izmjene i dopune, među ostalim, predviđaju da se cjelokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora voditi na srpskom jeziku i ćirilicom, a isto vrijedi i za obrazovne i znanstvene te medije čiji osnivač je država i koji imaju državni kapital, ali i za elektroničke medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

"Ćirilica će biti obavezna i za sva javna poduzeća i ustanove i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao i za profesionalne i strukovne udruge koje predstavljaju svoje područje na nacionalnoj i međunarodnoj razini", jedna je od predloženih izmjena.

Predloženi zakon definira latinicu kao pomoćno pismo, uz obvezu da ćirilica ima prednost, a ukoliko institucije kojima zakon propisuje obaveznu uporabu ćirilice prekrše tu obvezu zaprijećene su novčane kazne, prenosi Hina.

Odgovorna osoba u instituciji bi za ignoriranje ćirilice mogla biti kažnjena globom od 45 do 850 eura, kazna za poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, upute za uporabu, deklaraciju ili jamstveni list moglo bi platiti približno od 4.200 do oko 8.500 eura, a odgovorna osoba u tim organizacijama do oko 600 eura.

XS
SM
MD
LG