Dostupni linkovi

Poljoprivrednici Srbije počinju blokade puteva do ispunjenja zahteva


Protest poljoprivrednika u Subotici, 16. maja 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 16. maja 2023.

Poljoprivrednici Srbije počeće 17. maja u više gradova Vojvodine i centralne Srbije da mehanizacijom blokiraju puteve do ispunjenja zahteva, najavljeno je 16. maja uveče.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Čurčić je za Betu rekao da su se koordinatori više udruženja poljoprivrednika u utorak uveče dogovorili da ujutru počnu da traktorima blokiraju puteve u Subotici, Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Bogatiću. Razgovara se i o blokadama u gradovima centralne Srbije.

"Blokade će početi ujutro i trajaće po nekoliko sati dnevno do ispunjenja zahteva", rekao je Ćurčić.

On je rekao da nije razmatrana i da se neće razmatrati jučerašnja ponuda, posle najave da će započeti proteste, da dođu na razgovor u Predsedništvo.

Zahtevi za premijerku, ne za predsednika

Ćurčić je rekao da poljoprivrednici koji su u utorak protestovali, predvođeni Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije smatraju, za razliku od nekoliko udruženja stočara, da je za ispunjenje zahteva nadležna premijerka Ana Brnabić, a ne predsednik Aleksandar Vučić. Ti problemi, kako je rekao, nisu u njegovoj nadležnosti.

Protest u Rači 16. maja.
Protest u Rači 16. maja.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, zagarantovanu cenu mleka od 75 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dizel po ceni u koju se ne uračunava akciza i PDV, subvencije po kravi, umesto 30.000 dinara, 40.000 dinara.

Sve te zahteve je u ponedeljak odbacila Brnabić, rečima da treba da se strpe i da se o tome može razgovarati sledeće godine. Nakon što su i ponedeljak propali pregovori sa Vladom Srbije poljoprivrednici su od jutarnjih sati, 16. maja blokirali lokalne i magistralne puteve u Nišu, Požarevcu, Zrenjaninu, Kragujevcu i drugim gradovima.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na, kako je rečeno, berzama u Budimpešti i Parizu.

Na listi zahteva je i da se uvede zaštitna taksa na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora.

'Sezona bi mogla biti poslednja'

U Rači, kod Kragujevca u centralnoj Srbiji, u utorak su se okupili nezadovoljni poljoprivrednici, javlja novinar Radija Slobodna Evropa (RSE).

Milan Milošević, jedan od lidera protesta šumadijskh poljoprivrednka iz Rače, rekao je za RSE da bi ova sezona mogla biti poslednja za mnoge farmere, ratare i voćare koji su se, smatra, "zbog nebrige države našli u bezizlaznoj situaciji".

Milan Milošević jedan od lidera protesta šumadijskih poljoprivrednika smatra da bi zbog loše situacije ova sezona mogla da bude poslednja za mnoge farmere.
Milan Milošević jedan od lidera protesta šumadijskih poljoprivrednika smatra da bi zbog loše situacije ova sezona mogla da bude poslednja za mnoge farmere.

"Mi već godinama ukazujemo na probleme u svim granama poljoprivrede, ali u državi niko nije imao sluha za to. Jedino kada počnemo blokade puteva i ulica, tada se navodno zainteresuju za nas", kaže Milošević i ocenjuje da su puno puta do sada "izigrani".

On je rekao da poljoprivrednicima, zbog nedostatka novca u agrarnom budžetu, još nisu ispalaćene obećane subvencije, što se, tvrdi on, "do sada nikada nije desilo".

Traktori u Rači parkirani u nizu pokraj puta tokom protesta
Traktori u Rači parkirani u nizu pokraj puta tokom protesta

Poljoprivrednici koji su svoje traktore parkirali u Novom Sadu nisu, kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa, blokirali saobraćaj ali su poručili da tu ostaju do ispunjenja zahteva.

Proizvodnja mleka u ovim uslovima - neodrživa

Među onima koji protestuju je i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja. Njihovi članovi organizuju protestnu vožnju traktorima od sela Mrčajevaci do grada Čačka, u centralnoj Srbiji.

Predsednik tog udruženja Predrag Veljković rekao je za RSE da mlekare i dalje smanjuju otkupnu cenu mleka, što mnoge farme "direktno vodi u propast".

Parkirani traktori u Novom Sadu, 16. maj 2023.
Parkirani traktori u Novom Sadu, 16. maj 2023.

Međutim, nisu se svi proizvođači mleka odlučili da izađu na protest.

Pojedina velika stočarska udruženja, poput Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije, očekuju da će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik tog udruženja Milija Palamarević, rekao je za RSE da će tek onda odlučiti da li će se priključiti protestima.

Palamarević je ponovio da je proizvodnja mleka u sadašnjim uslovima neodrživa i da je tom sektoru neophodna pomoć države, da bi se prevazišla sadašnja duboka kriza.

Poljoprivrednici u Novom Sadu poručuju da ne odustaju od svojih zahteva.
Poljoprivrednici u Novom Sadu poručuju da ne odustaju od svojih zahteva.

Nedeljko Savić predsednik Udruženja "Stig" iz Požarevca rekao je da su generalno poljoprivrednici bili prinuđeni na protest budući da nijedan njihov zahtev nije ispunjen.

"Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu", rekao je Savić u ponedeljak, nakon sastanka u Vladi Srbije.

Uoči protesta predstavnici više poljoprivrednih udruženja najavili su da će izaći na ulice i blokirati brojne gradove u Srbiji.

Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić nije do sada reagovala na protest, niti komentarisala poslednje pregovore sa predstavnicima poljoprivrednika.

Subotički poljoprivrednici: 'Ovo je problem svih nas'

U najsevernijem gradu u Srbiji 16. maja u protesnoj vožnji je učestvovalo trideset traktora poljoprivrednika, koji su nakon protesne vožnje parkirani nedaleko od Gradske kuće, administrativnog centra ovog grada.

Kako je najavio njihov predstavnik Miroslav Matković, traktori će tu ostati parkirani do četvrtka.

Miroslav Matković: 'Ostajemo tu do četvrtka
Miroslav Matković: 'Ostajemo tu do četvrtka

"Mi smo spremni da u petak traktorima krenemo u Beograd sa poljoprivrednicima iz ostalih udruženja da ih na taj način podržimo. Ovo je problem svih nas. Mi zaslužujemo i možemo da živimo bolje. Smo svi u problemu, i ovde smo zbog opstanka Srbije i srpskog seljaka”, kazao je Matković.

On je bio jedan od učesnika sastanka sa premijerkom Brnabić, za koji je ocenio da predstavnici vlasti nisu pokazali sluha i razumevanja za zahteve poljoprivrednika.

"U Vladi Srbije je rečeno da u ovom trenutku ne mogu da učine ništa, ali mogu od sledeće godine – da se strpimo. Dakle, sve može 2024. godine, ali sada u ovom trenutku ne može ništa”, dodao je.

XS
SM
MD
LG