Dostupni linkovi

Predstavnici Ekološkog ustanaka najavili nastavak protesta


Demonstranti ispred Vlade Srbije, u Beogradu, 12. januara, traže objavljivanje svih dokumenata koje je Srbija potpisala sa kompanjiom Rio Tinto.
Demonstranti ispred Vlade Srbije, u Beogradu, 12. januara, traže objavljivanje svih dokumenata koje je Srbija potpisala sa kompanjiom Rio Tinto.

Predstanici pokreta Ekološki ustanak razišli su se u sredu, 12. januara, posle blokade zgrade Vlade Srbije, nakon što ih nije primila premijerka Ana Brnabić.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, demonstranti su želeli da uruče zahteve premijerki Srbije Ani Branabić, koji podrazumevaju da se na veb sajtu Vlade Srbije objave svi potpisani dokumenti sa Rio Tintom, a ceo projekat Jadar obustavi.

Nakon što je protest završen, predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su blokade graničnih prelaza i međunarodnih saobraćajnica.

Okupljeni poručuju da Jadar nije na prodaju

Ljiljana Bralović iz Ekološkog udruženja Suvoborska greda rekla je su se građani okupili ispred zgrade Vlade Srbije da bi, kako je objasnila, podsetili Srbiju da Jadar nije na prodaju.

“Zato ćemo da radikulazujemo naše proteste, ako bude nužde, pravićemo i blokade graničnih prelaza”, rekla je Bralović.

Marijana Petrović, iz organizacije “Ne damo Jadar”, rekla je da Rio Tinto nastavlja sa projektom.

“Rio Tinto radi svoj posao i dalje, kupuju zemlju, i to Srbija mora da zna. Gospoda iz Vlade će morati da ubrzaju neke stvari, da pokažu ugovore, i da kažu šta to Rio Tinto zna, što meštani u okolini Jadra ne znaju”, rekla je Petrović.

Demonstanti su tražili od obezbeđenja da ih pusti u zgradu Vlade Srbije, kako bi razgovarali sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

Predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta, potvrdio je najavljene blokade gračniih prelaza.

“U Subotu (15. januara) blokiraćemo granični prelaz Loznica (u blizini mesta gde je predviđen projekat Jadar, na jugozapadu Srbije). Mi ćemo blokirati E 75 (međunarodni autoput) i druga mesta”, rekao je Jovanović.

Kako je dodao, Vlada Srbije ima samo jednu stvar da uradi, da raskine sve obaveze sa kompanijom Rio Tinto.

Zahteva se ukidanje prostornog plana za projekat

U ranijem saopštenju Ekološkog ustanka navodi se da zahteva i ukidanje uredbe Vlade Srbije o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“.

"Ovo je poslednji u nizu pokušaja da vršimo pritisak na naše institucije, da konačno počnu da rade u interesu građana i interesu očuvanja naše zemlje i naših ljudi. Ukoliko se o naše zahteve ogluše, vlast će jedina biti odgovorna za sve što se u narednim danima blokada i protesta bude dešavalo", naglašeno je u saopštenju.

Učesnici protesta u organizaciji pokreta Ekološki ustanak u Beogradu uputili su 18. decembra, kako su tada naveli, "ultimatum" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poništi sve dokumente koji su do sada potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija "proterala iz Srbije".

Sa projektom „Jadar“ se zastalo zbog protivljenja meštana u dolini reke Jadar na zapadu Srbije i nakon masovnih blokada saobraćajnica održanih krajem novembra i početkom decembra 2021. godine.

Kompanija Rio Tinto tvrdi da je zastala sa projektom Jadar

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta RioTinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, saopštila je 23. decembra da planira da zastane sa projektom Jadar.

Generalna direktorka te kompanije, Vesna Prodanović, izjavila je tada za agenciju Beta, da će to biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog i da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Prethodno su iz Rio Tinta odbacili tvrdnje o zagađenju i obećali poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar".

Sednice Vlade nije ni bilo

Iz Vlade Srbije demantovali su da je za sredu 12. Januar bila zakazana sednica Vlade, kao i da je njeno održavanje otkazano.

Mediji su preneli izjave učesnika protesta da su se okupili ispred zgrade Vlade baš danas, kako bi prekinuli sednicu Vlade.

“Redovne sednice Vlade Srbije, prema ustaljenom rasporedu, uobičajeno se održavaju četvrtkom i to je činjenica koja je poznata apsolutno svim medijima u zemlji. Naredna sednica vlade zakazana je prošlog četvrtka, 6. januara za naredni četvrtak, 13. januara”, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG