Dostupni linkovi

BIA tužila bivšeg policajca zbog tvrdnji da Agencija i SNS prodaju drogu


U sedištu Bezbednosno-informativne agencije, Beograd (fotoarhiv)
U sedištu Bezbednosno-informativne agencije, Beograd (fotoarhiv)

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i njen šef Bratislav Gašić podneli su prijave protiv bivšeg policajca Milana Dumanovića zbog izjave da ta služba, naslednica nekadašnje Državne bezbednosti, i vladajuća partija u Srbiji dele novac od prodaje droge.

Krivična prijava zbog izazivanja panike i nereda je podneta Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu u ponedeljak, 20. aprila.

Dumanović je inače trenutno i funkcioner vanparlamentarnog opozicionog Pokreta "Oslobođenje", a nekada je radio kao pripadnik Odeljenja za tajno praćenje Uprave kriminalističke policije. Spornu izjavu je dao u emisiji "Utisak nedelje", televizije Nova S, u nedelju, 18. aprila.

"Navodi Dumanovića predstavlјaju pokušaj širenja panike kod građana, plasiranjem dezinformacija, a u cilјu slablјenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti", stoji u saopštenju koje je ovim povodom izdato iz BIA.

"Takođe, time je značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Srbije od trenutno izraženih pretnji, posebno organizovanog kriminala, stvaranjem nezadovolјstva, revolta i neodobravanja prema BIA, čime se ujedno slabi poverenje i podrška građana tim merama", precizira se u nastavku.

Kako se dodaje, uporedo sa tom krivičnom prijavom i direktor BIA Bratislav Gašić podneo je krivičnu prijavu protiv Dumanovića zbog uvrede.

Dumanović najavljuje svoju tužbu

Nakon najave BIA, Milan Dumanović je na onlajn konferenciji za medije 20. aprila izjavio da je krivična prijava koju su protiv njega podneli Bezbednosno-informativna agencija i njen direktor Bratislav Gašić pokušaj da se on i pokret Oslobođenje zastraše "zbog svega što su do sada pokrenuli i svega što će tek pokrenuti".

On je najavio da će taj pokret u narednom periodu pokrenuti krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kao predsednikom Srpske napredne stranke (SNS), kao i protiv bivšeg ministra policije i aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, ali i protiv Gašića i više funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA.

Kako je dodao, on će privatno podneti tužbu protiv Gašića zbog trgovine uticajem, zbog toga što "sa mesta direktora BIA radi ovakve stvari".

Dumanović je rekao da je krivična prijava pokušaj uskraćivanja slobode govora i zastrašivanja članova pokreta Oslobođenje, a da se time "prikriva ono što korumpirani deo BIA i SNS rade sve vreme".

"Prikriva se korumpirani deo BIA od strane SNS-a. Najbolji primer imamo u aferi Jovanjica, odnosno u optužnicama, gde je nađena najveća plantaža (marihuane) u Evropi. Podignute su dve optužnice, a BIA, u čijem sefu je pronađeno 600 kilograma heroina, nastavlja da su bavi istim poslom, kao što rade i danas", rekao je Dumanović.

Šta je prethodilo?

Dumanović je u svojim optužbama naveo da Srpske napredne stranke (SNS), partije na čijem čelu je predsednik države Aleksandar Vučić, novac od prodaje droge deli sa BIA.

Na pitanje voditeljke emisije Olje Bećković kako bi to mogao da dokaže, Dumanović je rekao da je to lako dokazivo.

"Mogao bih da dokažem, to je lako dokazivo kada se političari ne budu pitali, tj. ne budu bavili onim čime ne smeju da se bave, a to je bezbednost", rekao je Dumanović.

Prema njegovim rečima, sve institucije bezbednosti koje su funkcionisale, 2014. godine su dobile na ključnim mestima ljude "koji nemaju dodirnih tačaka sa bezbednošću".

On je kao primer naveo Bratislava Gašića koji se sada nalazi na čelu BIA, Nebojše Stefanovića koji je bio ministar policije, a sada je na čelu Ministarstva odbrane.

Inače, Milan Dumanović je zajedno sa policajcem Mladenom Trbovićem optužen za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Taj postupak je još uvek u toku pred Višim sudom u Beogradu.

Suđenje u slučaju "Potočari" zatvoreno je za javnost jer sudija smatra da bi informacije iznete tokom postupka mogle da ugroze bezbednost zemlje.

Dumanović i Trbović su uhapšeni 31. decembra 2016. godine jer su navodno odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru govorili o nezakonitim akcijama policije u kojima su učestvovali pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda.

Njih dvojica su tvrdili da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

XS
SM
MD
LG