Dostupni linkovi

Komitet EP usvojio amandmane o aferama Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija


Zgrada Evropskog parlamenta, Brisel

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) izglasao je amandmane kojim se traže efikasne istrage slučajeva kao što su Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija.

Poslanici su u usvojenim amandmanima naglasili i zabrinutost zbog "sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana", te su ponovili zabrinutost zbog najslabijeg rezultata Srbije u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Takođe, putem amandmana se od Srbije traže rezultati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

Ovim dokumentom se od Srbije traži da "rečima i delima" radi na ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU.

Evropski zastupnici su takođe pooštrili rečnik o pitanju slobode izražavanja u Srbiji.

Usvojenim amandmanima je od "nedostatka napretka" u oblasti slobode medija u Srbiji, zaključilo da je došlo do "pogoršanja" u ovom polju.

Ovim dokumentu se Skupština Srbije poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međupartijskog dijaloga, jačanje uloge civilnog društva, a srpski poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Zbog COVID mera ovogodišnje je glasanje o izveštaju o Srbiji bilo specifično. Prvo se glasalo o amandmanima, a kasnije tokom dana će poslanici sa distance glasati o celokupnom izveštaju gde se obuhvataju i ovi amandmani.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji biće ponovno izglasan na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu (EP) kada dobija verziju Rezolucije EP.

XS
SM
MD
LG