Dostupni linkovi

Tužilaštvo obavilo razgovor sa još jednom žrtvom seksualnog nasilja u Petnici


Istraživačka stanica Petnica

U Javnom tužilaštvu u Valjevu obavljen je razgovor sa još jednom žrtvom seksualnog zlostavljanja iz Istraživačke stanice Petnica u zapadnoj Srbiji u okviru predistražnih radnji u predmetu „Petnica“.

Žrtva je govorila o svojim iskustvima u Petnici u periodu od 2013. do 2016. godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Javnom tužilaštvu u Valjevu. Ovaj razgovor bio je najavljen za sredu, 25. avgusta, ali zbog obaveza oštećene obavljen dan ranije.

Do sada je u policiji ili tužilaštvu izjavu o svojim uznemirujućim iskustvima u ovoj naučnoj ustanovi, prilikom pohađanja seminara, dalo pet ženskih osoba. One su ta iskustva u Petnici imale pre 2013.godine, tako da ne podležu takozvanom “Marijinom zakonu”.

Tužilaštvo u Valjevu je 30. juna uputilo poziv svim maloletnim osobama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja u „Petnici“ posle 2013. godine da se jave nadležnim ustanovama, policiji ili tužilaštvu, radi davanja izjave.

Pozvane su da se jave oštećene nakon 2013. godine jer je tada donet takozvani „Marijin zakon“, kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, da ne nastupa zastarelost krivičnog gonjenja za ta krivična dela.


Prva osoba koja tvrdi da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica dala je izjavu policiji 30. juna, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz tužilaštva u Valjevu.

Predhodno je Javnom tužilaštvu u Valjevo izjavu u svojstvu građanina dao osumnjičeni Branislav Savić, bivši radnik ove ustanove, kao i najuže rukovodstvo Istraživačke stanice „ Petnica“.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu je, kako je potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE), 24. juna formiralo je predmet o mogućem seksualnom zlostavljanju u Istraživačkoj stanici Petnica.

Kako je rečeno, predmet je formiran nakon što je nedeljnik "Vreme" objavio svedočenja pet anonimnih osoba koje su navele da su seksualno zlostavljane u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine, i da je u svim slučajevima zlostavljač bio isti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da će pokrenuti postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa obradom podataka o ličnosti dece - polaznika Istraživačke stanice Petnica, a u svrhu eventualnog pokretanja inspekcijskog nadzora, navodi se u saopštenju Poverenika od 1. jula.

Zaštitnik građana Srbije pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Naučno-istraživačke stanice Petnica zbog ovog slučaja, saopšteno je 25. juna iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Nikola Božić, direktor Istraživačke stanice Petnica, dao je ostavku na to mesto zbog ovog slučaja 30. juna.

XS
SM
MD
LG