Dostupni linkovi

Tužilaštvo za RSE: Dve žrtve zlostavljanja u 'Petnici' dale iskaz policiji


Istraživačka stanica "Petnica" nedaleko od Valjeva u zapadnoj Srbiji
Istraživačka stanica "Petnica" nedaleko od Valjeva u zapadnoj Srbiji

Dve žrtve seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici „Petnica“ dale su 19. avgusta iskaz u policiji u Beogradu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Javnom tužilaštvu u Valjevu.

Najavljen je dolazak još jedne osobe koja će izjavu, istim povodom, dati u sredu, 25. avgusta u Tužilaštvu u Valjevu.

Tužilaštvo do sada, kao dokaz u predistražnom postupku u predmetu “Petnica”, ima izjave dve osobe koje su govorile o svom traumatičnom iskustvu u toj istraživačkoj stanici na zapadu Srbije.

Tužilaštvo u Valjevu je ranije uputilo poziv svim maloletnim osobama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja u „Petnici“ posle 2013. godine da se jave nadležnim ustanovama, policiji ili tužilaštvu, radi davanja izjave.

Pozvane su da se jave oštećene nakon 2013. godine jer je tada donet takozvani, „Marijin zakon“, kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastarelost krivičnog gonjenja za ta krivična dela.

Nedeljnik "Vreme" objavio je u svom broju od 24. juna svedočenja pet ženskih osoba koje tvrde da su doživele seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici „Petnica“ od strane iste osobe.

Neke od sagovornica su navele da su bile izmanipulisane i primorane da se fotografišu bez delova odeće, a pojedine da su bile fotografisane nage u besvesnom stanju.

Nikola Božić, direktor Istraživačke stanice Petnica, dao je ostavku na to mesto zbog ovog slučaja 30. juna.

XS
SM
MD
LG