Dostupni linkovi

Poverenik pokreće postupak zbog navoda o seksualnom zlostavljanju u Petnici


Istraživačka stanica Petnica u zapadnoj Srbiji
Istraživačka stanica Petnica u zapadnoj Srbiji

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će pokrenuti postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa obradom podataka o ličnosti dece - polaznika Istraživačke stanice Petnica, a u svrhu eventualnog pokretanja inspekcijskog nadzora, navodi se u saopštenju Poverenika.

Postupak se, kako se navodi, pokreće povodom inicijative Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je, kako je prethodno objavljeno, zatražio od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri da li je udruženje građana „Istraživačka stanica Petnica“ u skladu sa zakonom prikupljalo lične podatke dece i mladih polaznika njihovih programa, navodi se u saopštenju ove institucije.

Javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je 30. juna oštećene maloletne osobe da se jave povodom slučaja povezanog sa Istraživačkom stanicom Petnica u zapadnoj Srbiji, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE)postupajući tužilac u ovom predmetu Vladimir Davidović.

Kako za RSE objasnio tužilac Davidović, poziv je upućen samo maloletnicama koje su seksualno nasilje doživeli u “Petnici” nakon 2013. jer je tada donet Marijin zakon. Ovim zakonom propisano je da krivična dela polnih radnji nad maloletnicima ne zastarevaju.

Nedeljnik "Vreme" objavio je u svom broju od 24. juna svedočenja pet ženskih osoba koje tvrde da su doživele seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica od strane iste osobe.

Neke od sagovornica su navele da su bile izmanipulisane i primorane da se fotografišu bez delova odeće, a pojedine da su bile fotografisane nage u besvesnom stanju.

Nikola Božić, direktor Istraživačke stanice Petnica, dao je ostavku na to mesto zbog ovog slučaja, kako je potvrđeno 30. juna.

XS
SM
MD
LG