Dostupni linkovi

UNDP: Oružje ukradeno u Srbiji potencijalna opasnost za Evropu


Iz magacina Vojske Srbije nestali i kalašnjikovi
Iz magacina Vojske Srbije nestali i kalašnjikovi

Slobodan Bošković, iz Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC), projekta Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), kaže za RSE da "velike količine oružja, koje je u Srbiji ukradeno ili je iz drugih izvora u opticaju krijumčara, predstavljaju potencijalnu opasnost za bezbednost građana Srbije, ali i regiona i Evrope".

U Srbiji je upravo otkrivena jedna od najvećih krađa u istoriji Vojske Srbije, iz čijeg magacina je nestalo 70 poluautomatskih pištolja CZ-99, pet automatskih pušaka M70 AB2, poznatih kao "kalašnjikov", i dva sanduka municije.

Bošković kaže da se u sličnim situacijama najpre strahuje da ukradeno oružje koje se nađe na ilegalnom tržištu može da bude upotrebljeno za kriminalne aktivnosti, kao što su razbojništva, oružane pljačke i druga teška krivična dela.

"Takođe, uvek postoji bojazan da to oružje može da završi u rukama ekstremističkih grupa ili pojedinaca. Radi se zaista o zabrinjavajućim karakteristikama i performansama tog naoružanja, jer je reč o oružju koje se lako može transportovati, nositi i koristiti", rekao je Slobodan Bošković.

Jovan Krivokapić, portparol Vojske Srbije, rekao je za RSE da je u toku intenzivna istraga o krađi oružja iz vojnog magacina.

"Ministar odbrane i načelnik Generalštaba formirali su komisije koje na ovom slučaju rade u saradnji sa policijom i tužilaštvom. Tokom redovne kontrole stanja materijalnih sredstava u jednom od skladišta u Beogradu utvrđeno je da nedostaje pomenuto oružje i municija", navodi Krivokapić.

Na pitanje u kom pravcu ide istraga, da li prema ljudima koji su zaposleni u objektu, odnosno iz struktura Vojske, ili prema spolja, odnosno da li se razmatra mogućnost da je neko sa strane ukrao oružje, Krivokapić je rekao:

"Na to pitanje ne mogu Vam konkretno odgovoriti. Ali istraga će sigurno obuhvatiti sve aspekte i sve moguće pravce u cilju rasvetljavanja ovog događaja."

Cena oružja na crnom tržištu zemalja EU je mnogo veća: Slobodan Bošković
Cena oružja na crnom tržištu zemalja EU je mnogo veća: Slobodan Bošković


Da je ozbiljan potencijalni problem, govori ogroman arsenal oružja koji se samo u poslednjih mesec dana našao u rukama kriminalaca. Samo dan pre nego što je otkrivena krađa u Vojsci, u Apatinu i Somboru uhapšeno je deset švercera kod kojih je pronađeno devet kilograma plastičnog eksploziva, skoro 21 kilogram eksploziva TNT, 111 ručnih bombi, dva ručna bačaca raketa "zolja", deset pušaka, puškomitraljez, pištolji, municija i drugo oružje dovoljno da se opremi manja policijska ili vojna jedinica.

Prema nezvaničnim procenama, to je bila najveća zaplena naoružanja koju je srpska policija izvela u 21. veku.

Slobodan Bošković smatra da ovakvi slučajevi imaju specifičnu vezu.

"Oni pokazuju da postoji ogromna potražnja za oružjem. Ne nužno unutar Srbije ili regiona, već na crnom tržištu zemalja Evropske unije, gde je njegova cena mnogo veća, i koje se koristi za različite potrebe. Pre svega za kriminalne radnje, a potom i za potrebe nekih ekstremnih grupa i pojedinaca", konstatuje Bošković.

Kada se radi o bezbednosnim rizicima u Vojsci Srbije, krađa oružja jedan je od prisutnih, mada su količine nestalog naoružanja u 2000-im bile daleko manje od ove poslednje, a iz vojnih skladišta i gorivo je bilo na meti lopova koji su ga odnosili u tonama.

U Ministarstvu odbrane nedavno je pokrenuta inicijativa za stvaranje direkcije za fizičko-tehničko obezbeđenje vojnih objekata, naročito skladišta.

"U narednoj godini biće pokrenuta nabavka opreme i uspostavljanje video nadzora koji će znatno povećati bezbednost i dodatno osigurati osetljive vojne objekte", kaže Jovan Krivokapić.

Otkriti krijumčare i suzbiti šverc

Oružje na balkanskom crnom tržištu mahom je sa ovdašnjih prostora, iz ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, i znatno je jeftinije nego na Zapadu jer ga ima dosta i kriminalci do njega lakše dolaze.

Krajem oktobra, u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, policija je otkrila "zolju", nekoliko ručnih bombi i manju količinu municije. Nekoliko dana posle, u garaži u Novom Beogradu pronađeni su dva automata "hekler", pištolj, 400 grama TNT-a i detonatori.

Policija u naselju Jajinci, u blizini porodične kuće premijera Vučića
Policija u naselju Jajinci, u blizini porodične kuće premijera Vučića


Sve ovo, zaključuje Slobodan Bošković, ukazuje da se ipak moraju pojačati aktivnosti na otkrivanju krijumčara i suzbijanju šverca, u čemu su do sada nadležni organi Srbije pokazali odlične rezultate.

"Ukoliko ilegalno oružje pređe granicu i njime se napravi neki bezbednosni problem u zemljama Evropske unije ili okruženja, to onda već postaje i politički problem. To onda postavlja pritisak i nove zahteve prema Republici Srbiji i njenim organima", reči su Boškovića.

Koliko je ozbiljan problem potražnje za oružjem i ilegalne trgovine, pokazao je i događaj iz oktobra 2014, kada je iz carinskog skladišta na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu nestalo 20 pištolja CZ-999. Ubrzo je policija uhapsila osumnjičenog za krađu, koji je u skladištu radio preko omladinske zadruge. Pištolje je stavio u kese za smeće i zakopao ih u šumi kod beogradskog naselja Borča.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG