Dostupni linkovi

Nastava u Srbiji uglavnom iz školskih klupa


Učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, 31. avgust 2020.
Učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, 31. avgust 2020.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da će u najvećem broju škola nastava početi pod "zelenim svetlom" u odnosu na model semafora usvojen na sednici Kriznog štaba.

To znači da će se nastava odvijati u školama, a ne onlajn.

"Najvažnije je da će časovi trajati 45 minuta, da će deca ići na neposrednu nastavu“, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Kako je objasnio, svakog petka će se, na osnovu prikupljenih podataka, znati po kom će se modelu odvijati nastava u školi tokom naredne nedelje.

Prema njegovim rečima, vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku do onog trenutka "kada dođu na metar i po od učenika".

"Đaci ne moraju da nose maske do onog momenta kada krenu da odgovaraju ili da razgovaraju", rekao je Ružić.

Ministar je, gostujući na N1, objasnio da ukoliko jedno dete bude pozitivno, ide u karantin i na onlajn nastavu 10 dana ili dok se ne izleči, a ako su dva deteta pozitivna, onda će celo odeljenje ići 10 dana na onlajn nastavu.

Kako je rekao roditelji, u slučaju da postoje zdravstveni razlozi, uz mišljenje lekara specijaliste, imaju pravo da zatraže da dete prati nastavu onlajn.

Ministar Ružić je naveo da je oko 52 odsto radnika u prosveti vakcinisano, a da će nevakcinisani morati uvek da nose maske.

Plan rada škola podrazumeva tri načina u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Prvi je da se nastava odvija neposredno za sve učenike, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara. Drugi je kombinovani model za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi neposredna nastava. Treći će biti primenjivan za epidemiološki najugroženije sredine gde će za srednjoškolce biti onlajn nastava, a za osnovce kombinovana”, objasnio je 24. avgusta Ružić.

On je tada rekao da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena, te da će se neki od tri planirana modela u njima primenjivati u skladu sa rizikom.

U slučaju potrebe, planirano je da đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole idu na časove od 30 minuta i da se, kao i prošle godine, dele na grupe manje od 16 učenika.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG