Dostupni linkovi

Samo u Tutinu onlajn nastava od 1. septembra


Tutin je jedina opština u Srbiji u kojoj će 1. septembra nastava u srednjim školama početi onlajn, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kako je saopšteno 27. avgusta, to je odluka Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola formiranog od strane državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19.

Dodaje se da će se u srednjim školama u 15 lokalnih samouprava nastava odvijati po kombinovanom modelu, dolaskom u učionice i nastavom na daljinu preko interneta, dok će odeljenja biti podeljena u grupe. Mesta u kojima će se u prvoj sedmici septembra primenjivati ovaj model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

U svim ostalim mestima u Srbiji, kako je navedeno, u prvoj sedmici septembra u svim srednjim i osnovnim školama nastava će se odvijati neposredno, uz puno prisustvo đaka i poštovanje epidemioloških mera.

„Učenici koji boluju od COVID-a 19, ili kod kojih se postavi sumnja na korojna virus, kao i oni koji su bliski kontakti pozitivnih osoba, do isteka perioda karantina ne počinju sa nastavom 1. septembra“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Krizni štab Srbije za borbu protiv bolesti COVID-19 saopštio je 26. avgusta, nakon sednice sazvane zbog porasta broja zaraženih korona virusom, da je donet novi plan rada škola koji podrazumeva nastavu u skladu sa rizikom od korona virusa na lokalu.

Prvi je da se nastava odvija neposredno za sve učenike, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara.

Drugi je kombinovani model za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi dan neposredna nastava.

Treći se primenjuje u epidemiološki najugroženijim sredinama gde će za srednjoškolce biti onlajn nastava, a za osnovce kombinovana.

U slučaju potrebe, planirano je da đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole idu na časove od 30 minuta i, kao i prošle godine, dele na grupe manje od 16 učenika.

Po poslednjem dnevnom preseku epidemiološke situacije, objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja 26. avgusta, u Srbiji su registrovana još 2.454 novozaražena korona virusom, među 14.270 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je sedam osoba. Na bolničkom lečenju je 1.057 pacijenta.

Po zvaničnim podacima na državnom sajtu covid19.rs. ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije korona virusa u Srbiji je 7.240, a potvrđeno je 751.147 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 0,96 odsto. Do 26. avgusta 2021. u Srbiji je testirano 4.960.665 osoba.

XS
SM
MD
LG