Dostupni linkovi

Krizni štab Srbije: Nastava redovno od 1. septembra


Intencija je da se nastava u školama u Srbiji od 1. septembra odvija redovno, bez podela u grupe i sa časovima u trajanju od 45 minuta, saopštio je Branko Ružić, ministar prosvete u Vladi Srbije.

On je nakon sednice državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19, sazvane zbog porasta broja zaraženih korona virusom, predstavio novi plan rada škola koji podrazumeva tri načina, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Prvi je da se nastava odvija neposredno za sve učenike, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara. Drugi je kombinovani model za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi neposredna nastava. Treći će biti primenjivan za epidemiološki najugroženije sredine gde će za srednjoškolce biti onlajn nastava, a za osnovce kombinovana”, objasnio je Ružić.

On je dodao da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena, te da će se neki od tri planirana modela u njima primenjivati u skladu sa rizikom.

“Kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave, o tome obaveštava škole", rekao je Ružić i dodao da u predškolskim ustanovama deca i vakcinisani vaspitači nisu dužni da nose maske.

U slučaju potrebe, planirano je da đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole idu na časove od 30 minuta i, kao i prošle godine, dele na grupe manje od 16 učenika.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, rekao je da je trenutna epidemiološka situacija takva da će se početak škole poklopiti sa velikom aktivnošću virusa.

"Upravo zato treba vrlo striktno da se poštuje sve ono što je kroz ovaj dokument propisano. Nema tu ništa čemu bi se prigovorilo, glavna stvar je da se to poštuje", naveo je Kon.

U Srbiji je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod 2.216 osoba, a od posledica zaraze preminulo je osam osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako se navodi u dnevnom preseku epidemiološke situacije na državnom sajtu covid19.rs, na bolničkom lečenju je 1.007 pacijenata, od početka epidemije u Srbiji do sada je od posledica zaraze virusom COVID-19 preminulo 7.226 osoba, a ukupno testirano 4.931.082 uzoraka.

XS
SM
MD
LG