Dostupni linkovi

MUP bez saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji


Kako u saopštenju od 4. decembra navodi MUP Srbije, kineski policajci koji su bili deo zajedničkih patrola sa srpskim policajcima "nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude". Na fotografiji: zajedničke patrole srpske i kineske policije u Beogradu 18. septembra 2019.
Kako u saopštenju od 4. decembra navodi MUP Srbije, kineski policajci koji su bili deo zajedničkih patrola sa srpskim policajcima "nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude". Na fotografiji: zajedničke patrole srpske i kineske policije u Beogradu 18. septembra 2019.

Ministarstvo unutršnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 4. decembra da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji.

Tako je MUP reagovao na navode iz izveštaja organizacije za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Španiji da Kina ima više od 100 policijskih ispostava u državama širom sveta, između ostalih i u Srbiji.

Detalje iz tog izveštaja eskluzivno preneo CNN 4. decembra.

"Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine", saopštio je MUP.

Kako su saopštili u MUP-u Srbije, kineski policajci "ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude".

MUP Srbije inače nije odgovorio na upit RSE od 30. oktobra da potvrde ili demantuju postojanje kineskih policijskih ispostava u Srbiji, kako je u svom prvom izveštaju u septembru 2022. navela organizacija Safeguard Defenders.

Ta organizacija je saopštila da je Kina je prekomorske policijske stanice uspostavila koristeći bilateralne bezbednosne aranžmane postignute sa zemljama u Evropi i Africi sa ciljem šireg prisustva na međunarodnom planu.
Njihov zadatak, kako su naveli je da nađu osumnjičene za criminal koji se nalaze u inostranstvu i da ih zatim ubede da se vrate u Kinu i suoče sa optužbama.

"Te operacije izbegavaju zvaničnu bilateralnu policijsku i pravosudnu saradnju, krše međunarodnu vladavinu prava i mogu narušiti teritorijalni integritet trećih zemalja uspostavljanjem paralelnog policijskog mehanizma korišćenjem nezakonitih metoda", navela je organizacija "Safeguard Defenders" u izveštaju iz septembra 2022.

Istrage su krajem oktobra pokrenule Holandija i Nemačka, koje su takođe našle među državama za koje organizacija Safeguard Defenders navodi da se u njima nalaze kineske policijske ispostave.

Holandska Vlada je krajem oktobra kada je pokrenula istragu naložila zatvaranje kancelarija Ministarstva spoljnih poslova Kine u toj zemlji.

Na to je reagovalo kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da kancelarije uspostavljene u Holandiji nisu policijske, već centri za pomoć kineskim građanima da obnove dokumenta.

XS
SM
MD
LG