Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri ne štede u banci


Ministri Vlade Srbije prilikom polaganja zakletve, jun 2017.

Deset od ukupno dvadeset i jednog ministra u Vladi Srbije prijavilo je Agenciji za borbu protiv korupcije da ne poseduje štedni račun u banci, piše u registru Agencije.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa zbog čega nemaju štedni račun odgovorila su tri ministra.

„Štedni račun nemam pošto sredstva kojima raspolažem potrošim na potrebe svakodnevnog života i moju veliku strast, a to su knjige“, navodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

„Imam samo tekući račun, pojma nemam zašto nemam. Treba to da promenim”, odgovorila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Volim keš i nekretnine“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Volim keš i nekretnine: Mladen Šarčević
Volim keš i nekretnine: Mladen Šarčević

Savetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za borbu protiv korupcije Marijana Milosavljević navodi da Agencija može da proveri da li funkcioneri imaju štedne račune ili ne.

„U postupku provere podataka iz izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Agencija sarađuje i prikuplja podatke od drugih državnih organa, između ostalih i od Ministarstva finansija, Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca”, navodi Milosavljević.

Ipak, ona dodaje da je nekada „jako komplikovano da se utvrdi prava istina pogotovo kada su inostrani računi u pitanju“.

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić takođe navodi da se teško može otkriti da li funkcioneri imaju račune u inostranstvu.

„Sasvim je moguće da neko otvori račun ne samo u susednim zemljama nego i u nekim dalekim i onda je to naravno mnogo teže može kontrolisati, osim ako se pojave neka insajderska saznanja ili ako dođe do neke svađe, kao što se recimo desilo u slučaju gradonačelnika Beograda gde se obilje informacija saznalo tokom brakorazvodne parnice“, objašnjava Nenadić.

Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, ukoliko funkcioneri imaju štedni račun, prijavljuju Agenciji i koliki iznos imaju na računu. Međutim, taj podatak nije javno dostupan u registru Agencije.

„Sadašnji zakon ne kaže da se ne objavljuje visina uloga, već kaže da se kriju neki lični podaci, na primer broj računa. Međutim, u praksi primene, Agencija nikada nije objavljivala visinu uloga, već samo informaciju o tome da li je funkcioner prijavio da poseduje štednju ili ne“, kaže Nenadić.

Nenadić smatra da je najproblematičnije to što funkcioneri ne prijavljuju Agenciji iznos gotovine koju poseduju.

„Trenutno ne postoji takva obaveza i to otvara prostor da oni koji su tokom funkcije stekli neku imovinu nelegalno kažu da su u stvari imali neki keš i da ga samo nisu prijavili”, kaže on.

Plata ministara u Vladi je oko 90.000 dinara, dok je prosečna zarada građana Srbije, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za avgust 2017. godine 47.220 dinara.

Aleksandar Vulin poseduje polovinu stana vrednog više od 200.000 evra
Aleksandar Vulin poseduje polovinu stana vrednog više od 200.000 evra

Takođe, neki ministri su, prema podacima Agencije, suvlasnici u privatnim firmama i vlasnici skupih nekretnina. Ministar prosvete Mladen Šarčević tako ima, prema informacijama iz registra Agencije, vlasnički udeo u privatnoj obrazovnoj instituciji „Ruđer Bošković“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poseduje polovinu stana vrednog više od 200.000 evra, kako je nedavno objavio portal Krik, a prema registru Agencije za borbu protiv korupcije, ne poseduje štedni račun u banci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG