Dostupni linkovi

Agencija za borbu protiv korupcije proverava Sinišu Malog


Siniša Mali
Siniša Mali

Agencija za borbu protiv korpucije pokrenula je postupke u kojima treba da bude odlučeno da li se gradonačelnik Beograda Siniša Mali za vreme obavljanja javne funkcije našao u situaciji sukoba interesa i provere da li je tačno i potpuno prijavio podatke o svojoj imovini. Jedan istraživački portal je poslednjih dana gradonačelnika doveo u središte nekoliko afera.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji se nalazi u službenoj poseti Kini, među glavnim je vestima u zemlji, ali ne zbog te posete već afera vezanih za njegovo ime koje su nižu. Nakon brojnih navoda iznetih u javnost Agencija za borbu protiv korpucije pokrenula je proveru da li se gradonačelnik Beograda Siniša Mali našao u sukobu interesa i da li je tačno i potpuno prijavio podatke o svojoj imovini. To je za RSE izjavila Tatjana Babić, direktorka Agencije.

“Verodostojnost tih informacija i dokumenata, koji su sada izneti u javnosti, mora da bude dokazana u zakonom propisanom postupku i zbog toga smo i rekli da se do okončanja ovih postupaka više nećemo javno oglašavati. To šta je prijavio, bio dužan sa prijavi, eventualno nije prijavo saopštićemo javnosti kada postupke budemo okončali. Svako dalje komentarisanje ometa vođenje postupka i pred Agencijom i eventualno postupaka pred drugim nadležnim organima”, rekla je Babić.

Gradonačelnik Beograda u središtu je nekoliko afera poslednjiha dana otvorenih nakon pisanja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U nizu navoda koje KRIK iznosi poslednji je da navodno advokatica gradonačelnika Beograda iz Bugarske briše Malog sa funkcije direktora dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Posle afere u vezi sa 24 stana na bugarskom primorju gradonačelnik je priznao da je bio direktor of šor kompanija, ali pre stupanja na javne funkcije tvrdeći da mu je afera nameštena.

“Ja sam vlasnik jednog stana u Bugarskoj, koji je plaćen preko računa, koji je prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije. Nemam nikave veze sa preostalim stanovima osim transakcije koju sam u ime i za račun klijenta obavio 2011. odnosno 2012. godine. Dakle, mnogo pre nego što sam postao gradonačelnik”, rekao je tada Mali.

Tatjana Babić, foto sa zvaničnog sajta Agencije za borbu protiv korpucije
Tatjana Babić, foto sa zvaničnog sajta Agencije za borbu protiv korpucije

Direktorka Agencije za borbu protiv korpucije Tatjana Babić podseća da je Agencija već prošle godne proveravala izveštaje o imovini i prihodima funkcionera Siniše Malog koje je on podneo Agenciji.

"Procene smo radili ne po bilo čijoj prijavi nego po službenoj dužnosti jer se za tim ukazala potreba kad smo ukrstili podatke iz naših registara i utvrdili određene nesaglasnosti, inicirali smo konsultacije sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije republičkog javnog tužilaštva i u januaru ove godine podneli izveštaj Poreskoj upravi. Poreska uprava ima jako dobar mehanizam u nadležnosti a to je unakrsna procena imovine i prihoda. Nemamo saznanje da li je ta unakrsna procena i urađena. Dakle, na osnovu onih saznanja kojima smo tada raspolagali, uradili smo sve što smo mogli. Na drugima je bilo da urade svoj deo posla. Ovo što se sada iznosi u javnosti su za Agenciju novine i upravo zato smo ponovo pokrenuli postupak provere”, objašnjava Babić.

Za ugovor iz 2015. godine, gde je on potpisan kao direktor of šor firme koja je kupovala stanove u Bugarskoj rekao je da je apsolutni falsifikat i da je saznao da ga neko falsifikuje upravo kada su novinari objavili dokumenta.

“Nakon leta 2012. godine ja nemam nikakvu više vezu sa te dve firme. A ovde se pokazuje dokument iz 2015. godine, i pogledajte te ugovore iz 2011. i 2012. godine, pogledajte moj potpis, i pogledajte potpis na dokumentu iz 2015. godine. To nema veze jedno s drugim”, tvrdio je Mali ovih dana.

Novinari KRIK-a pak navode da je sva dokumentacija koju imaju iz zvaničnih bugarskih registara i bugarskog katastra.

Gradonačelnika su za vreme službenog puta u Kinu sustigla i nova saznanja, ponovo agencije KRIK, po kojima je firma gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta. Reč je o imanju nekadašnje fabrike Alfa protein. Kako tvrdi KRIK porodica je, u međuvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Premijer Aleksandar Vučić je, pre odlaska u Moskvu gde boravi već nekoliko dana, rekao da ukoliko se ispostavi da je Siniša Mali uradio bilo šta nemoralno ili protivzakonito neće više biti gradonačelnik.

Novinar Mijat Lakićević navodi da je ključno da se ovakve stvari dovedu do kraja podsećajući da slične afere do sada nisu imale rasplet.

“Možemo da se podsetimo šta se dešavalo sa bivšim gradonačelnikom Đilasom, čemu je sve on bio izložen i posle toga kada više nije bio gradonačelnik to je tako sve prošlo. Neću da povlačim paralele između Đilasa i Malog i ta dva slučaja, ali ono što treba da se desi to je da se svaki od tih slučajeva ispita. Po onome što sada izlazi u javnost o Siniši Malom reklo bi se da tu ima dima, a teško je na osnovu informacija kojima raspolažemo reći da li ima i nešto više. Država bi trebalo da deluje i da utvrdi šta je istina. Na kraju krajeva, deo toga može da pokrene i sam Siniša Mali. U njegovom interesu je da se pravna istina utvrdi”, ocenjuje Lakićević.

Nove momente u vezi sa slučajem gradonačelnika Beograda svakako će doneti njegov povratak iz Kine, kao i premijerov iz Moskve.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG