Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije o kritikama iz EU i SAD zbog Račka: Veliki se ljute


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sa filmskom ekipom "Dosije Kosova", Niš, 10. decembra 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sa filmskom ekipom "Dosije Kosova", Niš, 10. decembra 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je 11. decembra na kritike Evropske unije(EU) i Sjedinjenih Američkih Država(SAD) zbog njegove izjave o masakru u selu Račak na Kosovu i poručio da "ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku ne postane vidljiva i dokazana".

EU i SAD osudile su 10. decembra negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin "dobro dokumentovan".

Srpske policijske i vojne snage na Kosovu ubile su 15. januara 1999. godine u Račku 45 albanskih civila, među kojima je bilo žena i dece.

Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak za odluku NATO snaga da pokrenu vazdušnu intervenciju na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) zbog rata i kršenja ljudskih prava na Kosovu.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

Iz EU i SAD su reagovali na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji je 10. decembra masakr u Račku opisao kao "veliku laž i strašan falsifikat".

"Veliki se ljute na Srbe koji se ne boje da kažu istinu, a posebno istinu koja pokazuje koliko su veliki bili mali pred mojim narodom. Filmove o Košarama, Paštriku, Račku smo snimili da bes velikih sila i kukavičluk slučajnih Srba ne bi ubili istinu", rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 11 decembra.

On je naveo i da je ponosan što je, kako je rekao, "deo borbe za istinu".

"I kao svaki Srbin u istoriji mog naroda koji se usudio da pruži otpor, spreman sam da za to platim cenu i političku i ličnu. Moja glava je mala cena za pravo Srba da se zbog tuđih laži ne stide pred svojom decom", naveo je Vulin.

On je takođe poručio i da "ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku ne postane vidljiva i dokazana, ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku i izmišljenom povodu za NATO agresiju ne bude ispričana".

"Kada (premijer Kosova Aljbin) Kurti objavi stvaranje Velike Albanije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ćute. Kada sud oslobodi dokazane ratne zločince (bivši komandant Armije RBiH Naser) Orića, (hrvatski general Ante) Gotovinu i (bivši premijer Kosova Ramuš) Haradinaja, EU i SAD ćute, kada Priština odbije da sprovede Briselski sporazum EU i SAD ćute, kada ja kažem istinu o Račku EU i SAD progovore", ocenio je Vulin.Ž

Šta je rečeno u reakcijama SAD i EU?

"Vlasti u regionu bi trebalo da rade na istinskom određivanju prema prošlosti iz poštovanja prema žrtvama. Na sudovima je da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična dela. Kazna mora biti proporcionalna i mora uzeti u obzir sve elemente slučaja", saopštio je 10. decembra za RSE portparol EU Peter Stano.

Iz EU su podsetili da su poricanje i revizionizam suprotni vrednostima Unije i integraciji Zapadnog Balkana.

"Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su potrebni za prevazilaženje nasleđa prošlosti i negovanje međusobnog poverenja, dijaloga i tolerancije u regionu, uz izbegavanje postupaka i izjava koje su u suprotnosti sa ovim ciljem. Ovo bi takođe trebalo da podrazumeva odavanje počasti žrtvama iz prošlosti", naveo je Stano.

Iz američkog State Deparmenta su za RSE 10. decembra naveli da su "zverstva koja su se dogodila u Račku u januaru 1999. godine, uključujući masakr civila, dobro dokumentovana".

"Negiranje ovih osnovnih činjenica i veličanje ratnih zločina nanosi bol preživelima, obeščašćuje žrtve i održava dugotrajne podele koje ometaju trajno pomirenje, mir i prosperitet za Zapadni Balkan", saopšteno je iz State Departmenta.

Šta je rekao Vulin?

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 10. decembra izjavio da je "navodni masakr" nad kosovskim Albancima u Račku "velika laž i strašan falsifikat", kao i da su "tvrdnje o masakru velika uvreda za čitavo čovečanstvo".

Vulin je posle obilaska lokacije u okolini Niša na jugu Srbije, na kojoj se snima film o dešavanjima u Račku, dodao da Srbi "više nikada neće dozvoliti da im drugi pišu istoriju".

Na masakr u Račku prvi je ukazao tadašnji šef posmatračke misije OEBS-a William Walker, koji je ovo selo posetio dan posle masakra i izjavio da se radi o teškom zločinu protiv čovečnosti.

Slobodan Milošević, tada predsednik SR Jugoslavije, naredio mu je da napusti državu, tvrdeći da se masakr nije dogodio.

"Nastavljam da tvrdim da ono čemu sam svedočio u Račku, i ono čemu je svet svedočio, nije bila velika laž već jedna velika istina", rekao je Voker za RSE komentarišići izjavu ministra Aleksandra Vulina.

Vulin je istog dana reagovao i na Vokerovu tvrdnju optužujući ga da "laže".

"Bez obzira da li je (Voker) boravio u El Salvadoru, istočnoj Slavoniji ili na Kosovu i Metohiji iza njega su ostajale medijske laži i leševi", rekao je Aleksandar Vulin, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Šta se dogodilo u Račku?

Prema zaključku suda u Hagu, srpske snage ubile su 15. januara 1999. godine u selu Račak, tridesetak kilometara od Prištine, najmanje 45 kosovskih Albanaca. Većini ubijenih je pucano u glavu, po svemu sudeći iz neposredne blizine.

I različiti izveštaji OEBS-a i nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) događaje u Račku karakterišu kao masakr albanskih civila od strane srpskih snaga.

Nakon ovog zločina pokrenula se međunarodna zajednica koja je putem pregovora u Rambujeu u Francuskoj pokušala da navede srpsku i albansku stranu da dođu do rešenja po pitanju Kosova, što je Milošević uporno odbijao.

To je doprinelo odluci o vazdušnoj intervenciji NATO-a u SR Jugoslaviji, koja je počela 24. marta 1999. godine i trajala 78 dana.

U međuvremenu, u ratu na Kosovu ubijeno je ili nestalo više 13.000 ljudi. Srpske vlasti su počele povlačenje nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, koji je omogućio i ulazak NATO snaga na Kosovo.

XS
SM
MD
LG