Dostupni linkovi

Zemlje Kvinte: Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku


Spomenik izgrađen u znak sjećanja na ljude koje su srpske snage ubile u januaru 2019. u selu Račak, četrdeset kilometara udaljenom od Prištine
Spomenik izgrađen u znak sjećanja na ljude koje su srpske snage ubile u januaru 2019. u selu Račak, četrdeset kilometara udaljenom od Prištine

'Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije', poručili su u zajedničkoj izjavi ambasadori zemalja Kvinte, odnosno Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

"Pre dvadeset i jednu godinu, masakr koji se dogodio u Račku na kraju je podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju jednu humanitarnu katastrofu", podsećaju.

Srpske snage koje su delovale na Kosovu su, 15. januara 1999. godine, pogubile 45 albanskih civila na Kosovu. Tadašnji šef posmatračke misije OEBS, William Walker koji je bio svedok masakra je izjavio da se radi o “zločinu protiv čovečnosti”. Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak, za odluku NATO snaga da pokrenu vojnu operaciju protiv srpskih ciljeva u tadašnjoj SRJ koja je otpočela 24. marta 1999. i trajala 78 dana.

"Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih. Građani svih nacionalnosti bi trebali da se osjećaju kao kod svoje kuće i slobodno živje i rade u miru sa svojim komšijama", stoji dalje u zajedničkoj izjavi ambasadora.

Podsjećaju da u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova stoji da je to zemlja "posvećena da se suoči sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštenja. Posvećena zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda”. Naš zajednički cilj je neprekidno podržavamo Kosovo na tom putu."

Masakar u Račku bio je dio optužnice Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji protiv Miloševića i nekoliko drugih srpskih zvaničnika. Međutim, proces je zastao na pola nakon Miloševićeve smrti, i niko od optuženih nije osuđen za zločin počinjen u Račku.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

XS
SM
MD
LG