Dostupni linkovi

Dačić sa šefom Delegacije EU: Implementiraćemo sve dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofra (levo) sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem (desno) na sastanku u Skupštini Srbije 13. oktobra 2021. godine.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofra (levo) sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem (desno) na sastanku u Skupštini Srbije 13. oktobra 2021. godine.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofra (Emanuele Giaufret) razgovarao je sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem o međustranačkom dijalogu i implementaciji mera koje su dogovorene, saopšteno je u sredu, 13. oktobra, iz pres službe Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je šefu delegacije EU u Srbiji preneo da se radi na sprovođenju dogovorenih mera i da će sve što je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga biti implementirano.

Na prethodnoj sesiji međustranačkog dijaloga u Srbiji, održanoj 18. septembra, predloženo je formiranje nadzornog tela za rad medija.

Tada je Ivica Dačić je rekao da će nadzorno telo o medijima, koje će biti formirano da "obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost", činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti REM, a ostale celokupna opozicija.

Deo opozicionih stranaka koji je 18. septembra učestvovao u dijalogu odbacio je predloge za poboljšanje izbornih uslova. Takav stav su nakon završenog sastanka izneli predstavnici stranaka Zajedno za Srbiju i Narodne stranke, koja je predložila nastavak dijaloga.

Nekoliko opozicionih stranka su delimično ili potpuno zadovoljne predloženim merama, među njima Stranka moderne Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka.

Šef Delegacije EU je najavio i da će da će sledeće nedelje biti objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, kao i da će ga lično predstaviti predsedniku Narodne skupštine i Odboru za Evropske integracije u Narodnoj skupštini.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić informisao je ambasadora EU o aktivnostima koje su u toku u vezi sa ustavnim promenama i donošenjem novog zakona o referendumu, dodaje se u saopštenju.

Dačić je takođe najavio da će u 15. oktobra učestvovati na plenarnom zasedanju Venecijanske komisije, doneti mišljenje na predlog ustavnih amandmana u Srbiji.

Iz Venecijanske komisije Saveta Evropa saopštili su 24. septembra da pozdravljaju nastojanja srpskih vlasti da usklade zakonodavstvo sa međunarodnim standardima, ali i dodali da je za žaljenje to što je revizija zakona o referendumu počela tek u momentu kada predstoji ustavni referendum.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. septembra da će izbori biti održani 3. ili 17. aprila 2022. godine, kada su predviđeni redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG