Dostupni linkovi

Taktičko popuštanje vlasti oko medija zbog spoljnih pritisaka?


Izrada medijske strategije u kojoj ne učestvuju medijski poslenici zaustavljena je i počeće ponovo da je realizuje nova radna grupa u kojoj će biti i medijska udruženja i asocijacije i OEBS. To je odlučio državni vrh Srbije. Sagovornici Radija Slobodna Evropa pozdravljaju taj potez iako nisu uvereni da to nije samo taktičko popuštanje pritiska na medije pod uticajem inostranih intervencija.

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije izjavio je za RSE da je uveren da postoji „valjan razlog“ zbog kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić odlučili da obustave rad na medijskoj strategiji, dokumentu koji predviđa pravac medijskog razvoja Srbije u narednih pet godina.

„Ko će biti član nove radne grupe, da li će se uključiti pored domaćih i neka strana udruženja novinara, to je stvar koja će se pre svega odlučiti u vremenu koje je pred nama“, rekao je Gajović.

Upitan da li odluku o imenovanju nove radne grupe za izradu medijske strategije doživljava kao način da se taj posao oduzme Ministarstvu kulture i informisanja, Gajović kaže:

„Pa, iskreno da kažem, ja to tako ne doživljavam, iz prostog razloga što je radna grupa - koju da vas podsetim, nisam formirao ja već moj prethodnik - radila, a ja sam je samo nasledio i dao joj punu podršku. Rekao bih da ja to nikako ne doživljavam kao neuspeh ili uspeh Ministarstva. Naprotiv, ta radna grupa je završila svoj posao, članovi radne grupe su potpisali taj dokument i čekali smo javnu raspravu. Nje nema, u redu – ide se na novu strategiju. Ja to jednostavno doživljavam kao filmski scenario koji će imati, četiri, pet, šest ili sedam ruku – dok ne počne snimanje filma“, rekao nam je Gajović.

Uveren da postoji „valjan razlog“ zbog kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić odlučili da obustave rad na medijskoj strategiji: Aleksandar Gajović
Uveren da postoji „valjan razlog“ zbog kog su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić odlučili da obustave rad na medijskoj strategiji: Aleksandar Gajović

Izjave državnog sekretara Gajovića su razlog zbog kog je Udruženje novinara Srbije (UNS) napustilo rad grupe za izradu medijske strategije. Iz različitih udruženja je takođe zbog Gajovićevih nastupa tražena i njegova ostavka, odnosno smena.

Vladimir Radomirović, čelnik UNS-a, za RSE je rekao da će to udruženje učestvovati u radu nove radne grupe za izradu medijske strategije samo pod jednim uslovom:

„Udruženje novinara Srbije je zainteresovano da učestvuje u radu te nove radne grupe pod uslovom, naravno, da njom ne rukovodi ili na bilo koji način u njoj učestvuje državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović. Udruženje novinara Srbije je već mesecima upozoravalo da on nema podršku novinara i medijske zajednice, a sada vidimo da Gajović očigledno nema ni podršku državnog vrha i smatramo da bi on u najmanju ruku trebalo da podnese ostavku zbog načina na koji je rukovodio sektorom za medije u Ministarstvu kulture i informisanja.

To je trebalo da učini mnogo ranije, odnosno, da bude smenjen, ali, evo, sad je situacija takva da izgleda kao da su predsednik države i predsednica Vlade uzeli posao pisanja medijske strategije od Ministarstva kulture“, kaže Radomirović, na šta Aleksandar Gajović odgovara:

„Ja ne rukovodim radnom grupom, gospodin Radomirović je očito pomešao pojmove. Kao državni sekretar ne učestvujem u radnoj grupi, niti sam koordinator, niti utičem na ono što će radna grupa raditi. On je očito neke stvari pomešao, što se, generalno, u brzini kojom se odvijaju ova sad dešavanja, može pripisati tome da je verovatno pogrešio.“

Srpski ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljević do ovog trenutka se nije izjasnio o odluci za prekid rada na medijskoj strategiji.

Zaustavljanje izrade medijske strategije i ponovni početak tog posla koji treba da realizuje nova radna grupa samo je taktički ustupak vrha srpske vlasti pred pritiscima spolja, a ne bilo kakav ozbiljan signal da će doći do smanjenja pritiska vlasti na medije, ocenjuje za RSE Jovanka Matić, naučna saradnica Instituta društvenih nauka.

„Vučiću je teško da se nosi sa tim neprestanim pritiscima da nikakav napredak ne postiže na polju slobode medija i zato on pravi neke kompromisne poteze. Ovo je jedan od tih kompromisnih poteza koje je napravio. Pre par godina je rekao – evo, neću više napadati civilno društvo, uvešću redovne sastanke sa predstavnicima zaštitnika građana i civilnog društva. Održavao je takva dva sastanka i nikad više. Dakle, mislim da je ovo trenutno popuštanje, ono mu treba u ovom trenutku, ali da nekakve namere ima da to stvarno pokrene u to apsolutno ne verujem jer je do sada pokazao toliko puta da je njemu sloboda medija prirodni neprijatelj. Ona je prirodni neprijatelj te vrste populističkog režima koju Vučić stvara“, ocenjuje Matić.

Uveren sam da naša vlast nije sama dovoljno zrela da uoči koliko je naš medijski sistem u ovom trenutku u problemu: Rade Veljanovski
Uveren sam da naša vlast nije sama dovoljno zrela da uoči koliko je naš medijski sistem u ovom trenutku u problemu: Rade Veljanovski

Profesor FPN i medijski stručnjak Rade Veljanovski takođe smatra da je nalog da se radi nova strategija, u kojoj će učestvovati i OEBS rezultat inostranih intervencija.

„Uveren sam da naša vlast nije sama dovoljno zrela da uoči koliko je naš medijski sistem u ovom trenutku u problemu, koliko je sloboda protoka informacija i sloboda izražavanja ugrožena, tako da sam potpuno uveren da je ovo odlaganje donošenja medijske strategije, praktično nalog da se ona ponovo radi, izazvana pritiskom inostrane javnosti. Na kraju krajeva, imali smo pre samo nekoliko dana izveštaj Evropske komisije, koji je ponovo jako loše ocenio medijske slobode u Srbiji. Dobro je da se uključi OEBS, ja se iskreno nadam da će njihov doprinos biti konstruktivan, ali u krajnjoj liniji će opet vlast morati da usvoji tu medijsku strategiju. Ostaje da vidimo kakva će to nova radna grupa biti i šta će biti ishod njenoga rada“, kaže Veljanovski.

Da je zaustavljanje izrade medijske strategije svakako izazvano pojačanim spoljašnjim pritiscima na srpsku vlast u poslednje vreme, kaže za RSE i Tamara Skroza, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu.

„Da su oni sami shvatili da tu nešto nije u redu, poslušali bi predstavnike najreprezentativnijih medijskih udruženja i asocijacija, koji o tom problemu već mesecima vrlo javno i vrlo glasno govore. Od oktobra prošle godine, kada su predstavnici tih udruženja i asocijacija napustili radnu grupu govori se o tome da nova strategija ne može da bude izrađena bez tih ljudi, da, dakle, ne možete da odlučujete o sudbini jedne struke, a da tu struku ništa ne pitate“, podseća Skroza.

Zaustavljanje izrade medijske strategije svakako izazvano pojačanim spoljašnjim pritiscima na srpsku vlast u poslednje vreme, smatra Skroza
Zaustavljanje izrade medijske strategije svakako izazvano pojačanim spoljašnjim pritiscima na srpsku vlast u poslednje vreme, smatra Skroza

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je za RSE da će udruženja koja su u oktobru prošle godine napustila radnu grupu za izradu medijske strategije, u kojoj su, pored NUNS-a bili i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Lokal press, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM), državi ponuditi Alternativnu medijsku strategiju.

„Mi imamo spreman dokument koji ćemo rado podeliti sa državom. Daćemo državi ono što je grupa naših eksperata – ne samo iz medijskih udruženja i asocijacija, nego i pravni i drugi eksperti – radila nekoliko meseci i to može biti polazna osnova za dijalog sa državom po tom pitanju“, rekao je Lekić.

Teško je reći da li će nakon ovog poteza popustiti pritisak vlasti na medije, ali ovo je prvi put da najviši državni funkcioneri priznaju da nije u redu način na koji je rađen neki posao u vezi sa medijima, konkretno – pisanje nacrta medijske strategije, kaže za RSE Vladimir Radomirović iz UNS-a.

Da je izrada medijske strategije zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, potvrdila je Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević. Ona je u srpskom parlamentu rekla da je predsednik Vučić predložio da se, pored domaćih i stranih medijskih udruženja, i OEBS uključi u izradu te strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG