Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropska federacija novinara zabrinuta za medije u Srbiji


Protest novinara u Srbiji, Beograd, oktobar 2017.

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bjeregord izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog stanja u medijima i napada na novinare u Srbiji, ali i da nakon prvih razgovora sa nadležnima ima razloga za optimizam da će se situacija u budućnosti popraviti, javila je agencija Beta.

Evropska federacija novinara počela je danas u Beogradu misiju za utvrđivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnim institutom za štampu (IPI), kao i članicama EFJ-a u Srbiji - UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

Bjerogord je za RTV Vojvodine kazao da je razgovarao sa zvaničnicima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, i da su u središtu pažnje bili nova medijska strategija, problemi u radu i kako da se izaše u susret svim potrebama novinarskih udruženja i medija.

Po njegovim rečima, taj sastanak je "dobro prošao", a očekuje i da će sutrašnji razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "dati rezultate".

"Veoma sam zadovoljan jer je predsednik Vučić pokazao interesovanje da se sastane s nama i zadovoljan sam što je rekao da želi da učestvuje i bude deo misije", rekao je Bjeregord.

On je kazao da je glavni razlog posete to što je EFJ zabrinuta zbog povećanja pretnji novinarima, cenzure i autocenzure.

Delegacija Evropske federacije novinara će se danas i sutra sastati i s novinarima, uključujući i one koji su bili žrtve napada, pretnji i zastrašivanja, s predstavnicima štampanih i onlajn medija, agencija, javnih servisa i privatnih emitera, kao i s predstavnicima Saveta za štampu, ombudsmana i predstavnicima međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG