Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije, Mađarske i Austrije potpisali memorandum o saradnji na zaštiti granica


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i kancelar Austrije Karl Nehamer na sastanku o migracijama. Beograd, 16.11.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i kancelar Austrije Karl Nehamer na sastanku o migracijama. Beograd, 16.11.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i kancelar Austrije Karl Nehamer potpisali su 16. novembra u Beogradu memorandum o razumevanju o jačanju saradnje na planu migracija i zaštite granica.

Vučić je rekao da napravljen dogovor da se angažuje "veći broj policijaca na granici sa Severnom Makedonijom jer imamo problem na severu zemlje jer Mađarska štiti svoju granicu" dodajući da najveći broj migranata u Srbiju stiže preko Severne Makedonije i Bugarske.

Vučić je rekao da je reč o važnom memorandumu i da timovi rade na njegovoj realizaciji. Prema njegovim rečima, najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana i Sirije.

"Prvi koraci su preduzeti, više nemamo bezvizni režim sa Tunisom i Burundijem i sa dve zemlje ćemo morati da imamo drugačiji aranžman nego do sad", rekao je on.

Prema navodima medija u oktobru, Srbija je ukinula bezvizni režim za građane Tunisa i Burundija, dve zemlje iz kojih je poslednjih meseci veliki broj migranata stizao na "balkansku rutu", a Vučić je ranije potvrdio da je Srbija napravila prve korake ka usaglašavanju vizne politike sa EU.

Vučić je takođe rekao da je plan da se migranti vraćaju iz Srbije u zemlju porekla i da će zajedno sa partnerima podeliti troškove vraćanja migranata koji, prema njegovim rečima, nisu mali.

Austrijski kancelar rekao je da je sistem azila EU doživeo neuspeh.

"Pojedine države EU moraju da nađu nove vidove saradnje van onog u EU. Ono što je EU sada čini na zaštiti granica nije dovoljno", rekao je Nehamer.

On je rekao i da je Austrija veoma opterećena kad su u pitanju zahtevi za azil, kao i da Austrija ima veliki broj azilanata iz Indije. Nehamer je rekao da je Vučić “shvatio zabrinutost Austrije”.

"Austrija ima platformu koju će staviti na raspolaganje Srbiji kada je reč o deportaciji migranata u zemlju porekla", rekao je on.

Nehamer je rekao i da države EU treba da trajno investiraju u zemlje porekla migranata kako migranti ne bi tragali za ekonomski boljim uslovima u Evropskoj uniji.

Orban je rekao da je Mađarska ove godine sprečila 250 hiljada ilegalnih prelazaka migranata.

"Migracije treba sprečiti. Mađarska će obezbediti ljudstvo i opremu za zaštitu južne granice u Srbiji", rekao je Orban.

Trilateralni sastanak na kom se razgovaralo o migracijama, borbi protiv kriminala i energetici održan je u oktobru i u Budimpešti.

Takozvanom "Balkanskom rutom" do sada je u 2022. prošlo tri putra više migranata nego 2021, podaci su Frontex-a, Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu.

U Srbiji je trenutno 7.275 migranata i tražilaca azila, najviše ih je iz Avganistana, Sirije i Pakistana, iz Burundija ih je šest odsto, a Indije 4,5 odsto, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) iz jula ove godine.

Vučić o energetici i ceni gasa

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija ne bi mogla da "prezimi zimu" bez skladišnih kapaciteta Mađarske.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su 10. juna u Beogradu Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Tada je potpisan i ugovor između "Srbijagasa" i mađarske kompanije "MVM CEEnergy", na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime, a ugovor o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Vučić je također rekao da je gas poskupeo u prethodnih devet dana, ali da Srbija drži "izrazito nisku cenu gasa i struje za stanovništvo" kao vid podrške građanima.

XS
SM
MD
LG