Dostupni linkovi

Nove lažne dojave o bombama u Srbiji


Tržni centar Ušće u Beogradu, jedan od objekata za koje je stigla dojava o bombi 7. juna
Tržni centar Ušće u Beogradu, jedan od objekata za koje je stigla dojava o bombi 7. juna

Kontradiverzionim pregledima utvrđeno je da su lažne prijave koje su 7. juna stigle o postavljenim eksplozivnim napravama u zgradi Gradske uprave Beograda i katastra na Paliluli, u Ulici 27. marta, Apelacionom sudu i tržnom centru Ušće, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Prethodno su ti objekti evakuisani i policijskom kontrolom ustanovljeno je da u njima bombi nema.

Takođe, 7. juna su u nekoliko obrazovnih ustanova i institucija u Nišu i Kragujevcu prijavljene eksplozivne naprave, u pet škola, Rektoratu kragujevačkog Univerziteta i Zavodu za stomatologiju.

Radio-televizija Srbije (RTS) prenela je da je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su dojave bile lažne.

Javni objekti u Beogradu i drugim delovima Srbije su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama.

Samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Meta dojava, koje su stigle elektronskom poštom, bili su i zoo vrt, aerodromi, tržni centri, letovi Air Serbia za Rusiju, mostovi.

MUP je 18. maja saopštio da su dotadašnje pretnje uglavnom stizale iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje. Policija je takođe saopštila da se intenzivno radi na rasvetljvanju svih slučajeva.

XS
SM
MD
LG