Dostupni linkovi

Vučić pozvao Albance i Srbe na očuvanje mira na Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je 11. decembra Albance i Srbe na očuvanje mira i smirivanje situacije na severu Kosova.

"Pozivam Srbe na severu da budu staloženi, mirni, ne nasedaju na provokacije", rekao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Dio lokalnih Srba je 10. decembra poslepodne podigao nekoliko barikada u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok na severu Kosova i blokirao nekoliko saobraćajnica.

Učinili su to nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića kojeg sumnjiči da je učestvovao u incidentu 6. decembra, kada su demolirane prostorije Centralne izborne komisije na severu Kosova. Sa barikadama cesta je nastavljeno i 11. decembra.

Vučić je na konferenciji za novinare naglasio i da je "šokiran izjavama pojedinih evropskih zvaničnika, koji su pozvali na uklanjanje barikada".

"Barikade niko iz Beograda nije naredio", rekao je on.


Naveo je i da je dobio uveravanje KFOR-a i Evrope da neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata.

"Nastavićemo da razgovaramo sa njima", rekao je on.

Kazao je takođe da su "preduzete odgovarajuće mere o zaštiti naše otadžbine". Kako je kazao, izdao je naređenja, ali nije precizirao o kakvim naređenjima je reč.

Naveo je da će, pre "uzbune i podizanja borbene gotovosti", pokušati "milion puta" mir.

Na pitanje kako komentariše zahteve Sjedinjenih Američkih Država da se uklone barikade na severu Kosova, Vučić je naveo da je razumeo poruku.

"Odlično sam razumeo tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo (Kosovo) i čuvaju ga. Albansko dete su napravili pre 20 i nešto godina i završili pre 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca, jer se Albanci ne kreću tim putem", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je takođe naveo da napadi na EULEX i KFOR ne smeju da se događaju. "Na tome će Albanci da grade svoju priču".

Vučić je naveo i da 17. decembra u Beograd dolazi delegacija u kojoj će, između ostalih, biti i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar).

"Do tada ćemo pokušati da sačuvamo mir", rekao je.

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili sve kosovske institucije na severu i od tada traju povećane tenzije.

U međuvremenu su odloženi izbori za gradonačelnike koji su bili raspisani za 18. decembar, nakon ostavke predsednika oštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Za povratak u institucije politički predstavnici Srba sa Kosova traže formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorenu Briselskim sporazumom, a koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.


XS
SM
MD
LG