Dostupni linkovi

SAD poziva na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova


Zastava SAD (ilustrativna fotografija)
Zastava SAD (ilustrativna fotografija)

Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i pozvale su na hitno uklanjanje podignutih barikada.

Navedeno je to u zajedničkom saopćenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu i Prištini u nedjelju, 11. decembra.

Ambasade su ocijenile da se hapšenje bivšeg kosovskog policajca iz redova srpske zajednice koristi kao "opravdanje za nelegalne blokade puteva, prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva".

Dio lokalnih Srba je 10. decembra poslijepodne podigao nekoliko barikada u općinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova i blokirao nekoliko saobraćajnica.

Učinili su to nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića kojeg sumnjiči da je učestvovao u incidentu 6. decembra, kada su demolirane prostorije Centralne izborne komisije na sjeveru Kosova. Sa barikadama cesta je nastavljeno i 11. decembra.

"Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone. Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja, navodi se u saopćenju američkih ambasada u Srbiji i Kosovu.

Blokirani putevi na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Ambasade su pružile podršku KFOR-u i EULEX-u da osiguraju slobodu kretanja.

"Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije", zaključuje se.

Pozivaju se svi na maksimalnu suzdržanost te da se odmah poduzmu akcije kako bi se postigla deeskalacija situacije.

Prethodno je kosovski premijer Albin Kurti izjavio kako očekuje da će KFOR ukloniti barikade sa sjevera zemlje, dok je ministar unutarnjih poslova Xelal Sveçla pozvao same Srbe da ih uklone.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je 11. decembra da Beograd nije naredio podizanje barikada na sjeveru Kosova, nakon što je prethodno izjavio kako je njegova poruka Srbima s Kosova da "nema predaje i neće je biti".

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili sve kosovske institucije na sjeveru i od tada traju povećane tenzije.

U međuvremenu su odloženi izbori za gradonačelnike koji su bili raspisani za 18. decembar, nakon ostavke predsednika oštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Za povratak u institucije politički predstavnici Srba sa Kosova traže formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorenu Briselskim sporazumom, a koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

XS
SM
MD
LG