Dostupni linkovi

Istraživanje: Više od dve trećine građana Srbije želi trajan mir sa Albancima na Kosovu


najnovije istraživanje nevladinog Instituta za evropske poslove pokazalo je da 39 odsto ispitanika smatra da je Kosovo izgubljeno, dok je 46 odsto stava da nije, a 15 odsto ispitanika bilo je neodlučno. foto: Mural u Beogradu 12. februar 2018.
najnovije istraživanje nevladinog Instituta za evropske poslove pokazalo je da 39 odsto ispitanika smatra da je Kosovo izgubljeno, dok je 46 odsto stava da nije, a 15 odsto ispitanika bilo je neodlučno. foto: Mural u Beogradu 12. februar 2018.

Istraživanje stavova građana Srbije nevladinog Instituta za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia pokazalo je da nešto više od dve trećine ispitanika (68 odsto) želi trajan mir sa Albancima, 12 odsto je onih koji su protiv dok 20 odsto nije znalo da odgovori na pitanje.

Istraživanje je pokazalo i da nešto više od četvrtine ispitanika (26 odsto) smatra da će aktuelna Vlada na čelu sa Srpskom naprednom strankom priznati Kosovo kao nezavisnu državu, nešto više od polovine (52 odsto) smatra da neće, dok nešto više od petine oni koji su učestvovali u istraživanju (22 odsto) ne zna da se izjasni po tom pitanju.

Kako je saopštio Institut za evropske poslove, istraživanje je sprovedeno u martu 2021. a u njemu je učestvovalo 1.207 ispitanika.

Teme istraživanja su bile status Kosova, plan Vlade Srbije u vezi sa Kosovom, kao i stav prema nezavisnosti Kosova.

Po istom istraživanju, da je Kosovo izgubljeno smatra 39 odsto građana, dok je 46 odsto stava da nije, a 15 odsto ispitanika bilo je neodlučno.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv: 64,9 odsto, na glasanje ne bi izašlo 13,6 odsto, dvanaest odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi gotovo svaki deseti (9,5 odsto) glasao za.

Tri četvrtine građana (75 odsto) ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

U utorak, 15. juna u Briselu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod okriljem Evropske unije (EU).

Biće to prvi susret Vučića i Kurtija u okviru dijaloga.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je 11. juna da će sastanku će posredovati visoki predstavnik EU Žozep Borel koga u tome podržava specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Premijer Kosova je u nekoliko navrata ponovio da sastanak sa predsednikom Srbije neće biti nastavak dijaloga već "početak novog procesa".

Predsednik Srbije je 10. juna izjavio da predstojeći dijalog u Briselu "neće biti jednostavan", kao i da je važno da dve strane razgovaraju kako bi se spustile tenzije i osigurala bezbednost Srba na Kosovu.

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

Američki specijalni izaslanik Metju Palmer izjavio je 4. juna da krajnji cilj SAD ostaje da dođe do uzajamnog priznanja između Beograda i Prištine, ali da Vašington podržava i drugačije modalitete sporazuma, ukoliko se o tome saglase dve strane.

XS
SM
MD
LG