Dostupni linkovi

Kurti u Skupštini Kosova: Srbija da prihvati realnost


Albin Kurti, premijer Kosova
Albin Kurti, premijer Kosova

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručuje da se Kosovo ne žuri po pitanju dijaloga sa Srbijom i dodao da je zvanični Beograd taj koji treba da prihvati realnost i nezavisno Kosovo.

Kurti je u petak (11. jun) u Skupštini Kosova tokom rasprave o dijalogu, koju je on sam inicirao, rekao i kako su prethodne Vlade samo nanele štetu Kosovu, te dodao kako je neophodan politički koncenzus.

Ponovio je i svoje stavove sa kojima će ući u proces dijaloga sa Srbijom a oni su da Srbija prihati nezavinsot Kosova, da prizna zločine koji su počinjeni na Kosovu i da Kosovo bude ravnopravna strana u dijalogu.

"Dijalog je započeo bez principa. Sam proces normalizacije odnosa nikada nije pretočen u sadržaj”, rekao je Kurti i ocenio da je za postizanje konačnog sporazuma neophodna i volja Evropske unije (EU).

"Izuzetno je važno da strane uključene u pregovore od samog početka osmisle komponente procesa koje garantuju približavanje krajnjem cilju. Ovo bi trebalo da uključuje okvire za sastavne elemente sporazuma. Na primer, uzajamno priznavanje, priznanje pet zemalja EU, članstvo u UN i slično. Strane za stolom moraju se osećati ravnopravno u svakoj fazi pregovora", rekao je Kurti.

Kurti je naveo i sve dosadašnje neuspehe dijaloga u Briselu. Ocenio je da su sporazumi postignuti u Briselu trebali da uklone uticaj Srbije na Kosovu, ali i da rezultiraju gašenjem paralelnih srpskih institucija na severu Kosovu.

Premijer Kosova je rekao da i ne može da predstavi platformu za dijalog, jer “agenda novog dijaloga još uvek nije poznata”.

"Sledeće nedelje neće biti novog sastanka starog dijaloga. To neće biti još jedan sastanak istog dijaloga koji nas je doveo u ovu situaciju. To će biti sastanak za budući dijalog. Ovo je velika konceptualna razlika", podvukao je Kurti.

Premijer Kurti je u nekoliko navrata ponovio kako sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće biti nastavak dijaloga već "početak novog procesa".

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

Inače, dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna i to će biti prvi susret između kosvskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Opozicija kritikuje Kurtija zbog pristupa u dijalogu sa Srbijom

Vršilac dužnosti predsednika opozicione Demokratske partije Kosova Enver (Hoxhaj) Hodžaj je kritikovao premijera Kurtija jer smatra da je njegov pristup dijalogu pogrešan. Kako je rekao, Kurti sledeće nedelje ide u Brisel bez platforme, bez strategije i bez principa.

"Način na koji je danas govorio (Aljbin Kurti) o dijalogu je šarlatanski, neodgovoran, neozbiljan i nedostojan. Cinična iskrenost i licemerne fraze", rekao je Hodžaj.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) je rekao da Kurti ne može da izbegne obaveze premijera, ocenjujući da na novi sastanak u Briselu ide nespreman, te da je prekršio svaki princip i obećanje koje je dao dok je bio u opoziciji.

„U ovoj Skupštini trebalo bi da predstavite dokument koji barem predstavlja vaša načela i ograničenja u ovom važnom procesu, a imali ste tri meseca. To vreme ste ponovo iskoristili za populizam, govoreći kako dijalog nije prioritet“, rekao je Abdidžiku.

Dodao je i da svaki sporazum koji bude potpisala Vlada na čelu sa Kurtijem mora da procđe kroz 'filter' Ustavnog suda Kosova.

Proces dijaloga između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine na tehničkom nivou da bi 2012. započeli i razgovori na političkom nivou o normalizaciji odnosa dve zemlje.

U proteklih deset godina, Kosovo i Srbija su postigli oko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.

XS
SM
MD
LG