Dostupni linkovi

Vučić: Neće biti lako u Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da predstojeći dijalog u Briselu "neće biti jednostavan", kao i da je važno da dve strane razgovaraju kako bi se spustile tenzije i osigurala bezbednost Srba na Kosovu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna u sedištu Evropske unije (EU) u Briselu, saopšteno je iz EU. Biće to prvi susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija.

Vučić je 10. juna u Jagodini najavio da će u Brisel otputovati u ponedeljak, 14. juna, dan uoči početka dijaloga, te da će u Briselu imati sastanke i radne večere.

"Oni (predstavnici Kosova prim.aut.) dolaze da naprave svoj šou, a mi smo posvećeni dijalogu", rekao je Vučić.

Uoči početka dijaloga, predstavnici obe strane u procesu davali su oprečne izjave o temama o kojima će se razgovarati u Briselu.

Dok je Kurti isticao da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, referišući na Zajednicu srpskih opština (ZSO), predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je poručivao da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju ZSO.

Premijer Kosova je u više navrata izjavljivao i da njegov susret sa beogradskim sagovornikom neće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Zvaničnicima Kosova Vučić je 10. juna poručio: "Ako mislite da dolazite po stvari o kojima govorite, ne morate ni da putujete".

Ističući da ga ne interesuje šta pričaju zvaničnici kosovske strane, Vučić je rekao da Srbija "ne dozvoljava ni mnogo većim silama da se upliću u njene stvari i odnose".

'Palma će odgovarati ako je kriv'

Vučić je izjavio da će njegov koalicioni partner, političar iz Jagodine, Dragan Marković Palma odgovarati ukoliko je kriv i da ga neće niko štititi, ali da treba poštovati pretpostavku nevinosti.

Markovića je opoziciona političarka Marinika Tepić optužila u medijima za podvođenje maloletnica, a nakon toga je u tužilaštvu formiran predmet.

"Ukoliko je kriv, odgovaraće svakako, neće ga štititi ni ime ni prezime, ni partijska funkcija", rekao je Vučić 9. juna u Jagodini, gde se na otvaranju fabrike pojavio zajedno sa Markovićem.

Marković je lider stranke Jedinstvena Srbija, republički poslanik i predsednik Skupštine opštine Jagodina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon Vučića, Marković je rekao da su navodi o podvođenju maloletnica "laž".

"Ne treba niko da me brani, ja sam se sam prijavio", dodao je Marković.

Šta se dešava u slučaju 'Palma'?

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je 19. aprila objavila video svedočenje anonimnog bivšeg radnika hotela "Alfa" u Končarevu kod Jagodine u centralnoj Srbiji, koji je rekao da je prisustvovao podvođenju maloletnih devojaka na žurkama Dragana Markovića.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet 20. aprila povodom navoda da je Marković podvodio maloletnice, a tri dana kasnije, 23. aprila, Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da ovaj predmet izmesti iz Jagodine i za postupanje ovlasti Više javno tužilaštvo u obližnjem gradu Kraljevu.

Tepić je 26. aprila dala iskaz u jagodinskoj policiji, a nakon toga je izjavila da ima najmanje sedam lica koja žele da svedoče o navodima da je Dragan Marković Palma umešan u podvođenje maloletnica.

Međutim, ona je rekla da policiji nije otkrila identitet žrtava i svedoka da ih, kako je navela, ne bi dovela u rizik. Tepić je izjavila da je od nadležnih institucija zatražila da se svedocima i žrtvama dodeli status posebno osetljivih svedoka. Tepić je rekla da je policiji iznela navode o nekoliko "krivičnih dela - trgovina uticajem, prostitucija i pedofilija".

Palma je najavio tužbu protiv Marinike Tepić 9. maja.

Tepić: Sedam lica želi da svedoči o podvođenju maloletnica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Vučić o ubijenom novinaru Pantiću

Vučić je izrazio uverenje da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića, ubijenog pre 20 godina u Jagodini.

O slučaju ubistva Pantića Vučić je govorio nakon što je na konferenciji za novinare upitan da prokomentariše navode predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića da neko koči proces.

"Mi smo dali sve od sebe i lično sam se angažovao. Naložio sam Veranu Matiću da se pozabavi time, kao i Komisija, i pozvao sve druge da pomognu nadležnim državnim organima u pronalaženju počinilaca najtežeg krivičnog dela", rekao je Vučić.

Dopisnik "Večernjih novosti" iz Jagodine Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine "udarcima tupim predmetom u glavu" u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

Porodica i novinarska udruženja 20 godina traže od nadležnih rasvetljavanje tog slučaja.

XS
SM
MD
LG