Dostupni linkovi

Vučić: Sve više problema na Kosovu, ne daju nam održavanje referenduma


“Mi ćemo pokušati da razgovaramo sa Briselom, da ih uvere, da ih ubede, isto kao što smo svaki put kada smo imali izbore na teritoriji naše zemlje tražili da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak, 14. decembra, da mu je stiglo neformalno obaveštenje da Kosovo neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara, na svojoj teritoriji.

“Na Kosovu Metohiji imamo problema sve više, oni su doneli odluku takvu odluku i obavestili nas nas”, rekao je predsdnik Vučić.

Vučić je na otvorenom delu sednice Vlade Srbije rekao da će razgovarati sa Briselom o tom pitanju.

“Mi ćemo pokušati da razgovaramo sa Briselom, da ih uvere, da ih ubede, isto kao što smo svaki put kada smo imali izbore na teritoriji naše zemlje tražili da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju”, rekao je Vučić.

Kakao je dodao, nastavka dijaloga sa Kosovom “nema ni na vidiku”.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, što zvaničnici u Srbiji odbijaju da priznaju.

Građani Srbije će se 16. januara 2022. izjašnjavati na na referendumu koji će odlučiti da li će Srbija promeniti Ustav, odnosno najviši pravni akt u zemlji.

Promene se odnose na pravosuđe i na njih se Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU). Kako su više puta objasnili predstavnici EU, cilj promena Ustava Srbije su postizanje nezavisnog pravosuđa bez političkog uticaja i vladavina prava.

Stabilizacija energetske situacije u Srbiji od ponedeljka

Vučić najavio da se od ponedeljka očekuje stabilizacija sistema električne energije u Srbiji i naveo da je trenutno bez struje 0,38 odsto potrošača.

"Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove u kojima se nalazimo”, rekao je Vučić.

On je takođe ocenio da je pre 72 sata u energetskom sektoru, došlo do kolapsa.

“Kompletan sistem Eektroprivrede Srbije je ispao zato što nadležni nisu vodili računa koliko je vlažan ugalj i koliko blato može da ošteti svih šest blokova Termoelektrane Nikola Tesla, zbog čega je Obrenovac bio bez struje.”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbije u poslednja 72 sata uvezla enormne količine struje, a da bi zemlja od ponedeljka trebalo da ima dovoljno električne energije za sopstvene potrebe.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ima velike probleme sa snabdevanjem gasa, koji trenutno može, kako je dodao, samo da kupi na berzi po tržišnoj ceni.

"To je za nas katastrofa kao i kupovina struje. Sreća pa imamo dobro stanje javnih finansija", rekao je Vučić.

Veliko nevreme, praćeno obilnim snegom i jakim vetrom nanelo je veliku štetu distributivnoj mreži širom Srbije, a ekipe Elekrodistribucije Srbije danonoćno su angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, saopštila je 13. decembra Elektroprivreda Srbije (EPS).

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su 13. decembra da su najveći problemi sa strujom u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu, Čačku.

Najavljeno povlačenje porostoronog plana za Rio Tinto

Vučić je rekao da očekuje da će skupština grada Loznice, sutra ili prekosutra (15. Ili 16. decembra) doneti odluku o ukidanju prostornog plana, kojim se predviđa izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto", u toj oblasti na zapadu Srbije.

“Tako da ćemo drugačij da razgovaramo i sa Rio Tinto, i sa svim drugima”, dodao je Vučič.

On je rekao da je poslušao građane Srbije.

“Slušali smo ljude a ne političare. Naše je da čujemo ljude i da koliko god je moguće njihovu volju poštujemo“ zaključio je Vučić.

U oblasti Jadar u zapadnoj Srbiji, na reci Drini na zapadu zemlje, 2004. godine otkrivena je ruda nazvana jadarit, koja sadrži i litijum i bor, a koja je kao novi mineral u internacionalnoj klasifikaciji zvanično priznata i zavedena 2006. godine.

Kompanija Rio Tinto istražuje ove rude.

Litijum je jedna od glavnih komponenti baterija za električne automobile i elektroniku široke potrošnje.

Otvaranje klastera 4 značajan signal EU

Vučić je rekao da je otvaranje klastera 4 – Zelena agenda - značajan signal da EU podržava dalji napredak Srbije na njenom evropskom putu.

"Mi smo jedina zemlja sa Zapadnog Balkana kojoj je bilo šta otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Briselu", rekao je Vučić.

On se na otvaranju klastera 4 zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žofreu.

"Želim Vladi da dobro radi i da možemo uskoro da pričamo i o zatvaranju poglavlja", rekao dodao je Vučić.

Sednicu Vlade otvorila je premijerka Srbije Ana Brnabić, a prisustvovali su joj i guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktori više javnih preduzeća.

Na međuvladinoj konferenciji koja je održana u utorak, 14 decembra, Srbija je otvorila klaster broj 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje, koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Otvaranjem ovog klastera, Srbija je otvorila svega 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

Pregovarački proces se odvija u okviru nove metodologije koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020 godine.

XS
SM
MD
LG