Dostupni linkovi

Protest u Loznici zbog najavljenog rudnika litijuma


Građani Loznice izašli su ispred zgrade Opštine Loznica, u ponedeljak, 29. novembra, sa zahtevom da predaju peticiju sa više od 5.000 potpisa za povlačenje kojim se predviđa izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".
Građani Loznice izašli su ispred zgrade Opštine Loznica, u ponedeljak, 29. novembra, sa zahtevom da predaju peticiju sa više od 5.000 potpisa za povlačenje kojim se predviđa izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Građani su se okupili u ponedeljak 29. novembra u Loznici, u Zapadnoj Srbiji, kako bi zahtevali povlačenje prostornog plana tog grada, kojim se predviđa izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Okupljali su se ispred zgrade Opštine Loznica, sa zahtevom da predaju peticiju sa više od 5.000 potpisa za povlačenje tog plana.

Kako je javila agencija Beta, Sednica parlamenta tog grada na kojoj je trebalo da ponovo bude razmatran taj prostorni plan, prema informacijama lokalnih aktivista, ali bez zvanične potvrde, odložena je.

Demonstranti su u nekoliko gradova Srbije u subotu, 27. novembra, blokirali puteve i mostove na jedan sat, u znak protesta zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Tokom protesta na pojedinim mestima je došlo do nadgurivanja sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u Šapcu na zapadu Srbije su maskirane osobe palicama i čekićima napale demonstrante.

Organizatori protesta smatraju da ti zakoni predstavljaju udar na privatnu svojinu građana, kao i da idu u korist privatnih kompanija, navodeći kao primer "Rio Tinto", koji planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare 4. juna rekao da će, ako bude potrebno, država raspisati referendum oko toga da li treba početi eksploataciju litijuma.

Prema njegovim rečima, videće se da li će referendum biti raspisan na nivou opština ili okruga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da demonstranti koji su 27. novembra blokirali autoputeve u Srbiji, “krše Ustav i slobodu kretanja”, ali da je to “mali broj ljudi”.

Kompanija Rio Tinto se aktivno uključila i pokrenula kampanju da objasni iz svog ugla projekat Jadar, u okolini Loznice, čim su se čule prve pritužbe u javnosti, rekavši da će sprovesti sve u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

XS
SM
MD
LG