Dostupni linkovi

Nemačka i Francuska o novom 'non paperu': To nije originalan dokument


Za Nemačku i Francusku važna je saradnja u okviru Berlinskog procesa (na fotografiji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom 2019. godine u okviru Berlinskog procesa)
Za Nemačku i Francusku važna je saradnja u okviru Berlinskog procesa (na fotografiji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom 2019. godine u okviru Berlinskog procesa)

Ovaj dokument nije original i ni na koji način ne odražava stavove Nemačke i Francuske, izjavili su za Radio Slobodna Evopa (RSE) iz Ambasade Nemačke o navodnom "non paperu" o Kosovu i Srbiji koji je u utorak (27. aprila) objavila Koha ditore, navodeći da su ga navodno pripremili Nemačka i Francuska.

Ovaj kosovski medij je naveo kako je taj navodni "non paper", čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi, inicijativa Nemačke i Francuske za obnovu dijaloga između Kosova i Srbije i njegovo okončanje konačnim sporazumom.

Nemačka i Francuska u demantiju "medijskih izveštaja u vezi s takozvanim nemačko-francuskim non-paperom" navode kako te dve države "u potpunosti podržavaju nastavak dijaloga o normalizaciji između Kosova i Srbije koji predvodi EU“.

"Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak ima našu punu podršku", navode iz Ambasade Nemačke.

'Non paper' je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument teza za razgovore koji se razmenjuje poverljivo između vlada ili institucija.

Dodaje se kako Nemačka i Francuska snažno podržavaju pomaganje Zapadnom Balkanu da napreduje ka EU, zajedno sa jačom saradnjom u regiji.

"Važan instrument za to je saradnja u okviru Berlinskog procesa koji je Nemačka vlada pokrenula 2014. godine", zaključuje se u ovoj reakciji, posećajući na diplomatsku inicijativu Evropske unije (EU) i njenih članica da pomognu jaču saradnju zemalja Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

Ni Koha ditore nije uspela da potvrdi autentičnost dokumenta, ali je nekoliko diplomata, kako piše Koha, manje-više potvrdilo da su tačke iz dokumenta u skladu sa onim što se occekuje da će se diskutovati u dijalogu.

U dokumentu koji je objavila Koha ditore se navodi da će Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, ali i predviđa "autonomni disktrikt za Sever Kosova".

Portparol EU nadležan za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano je ponovio da se briselske institucije ne bave nezvaničnim dokumentima.

"Kao opšte pravilo, ne komentarišemo nijedan navodni non-papert ili dokumente za koje se tvrdi da su non-paperi a koji se pojavljuju u raznim medijima. U ovom konkretnom slučaju navodni dokument ne izražava stavove EU, niti ga je primio visoki predstavnik EU (Josep Borrell), niti specijalni EU predstavnik za dijalog (Miroslav Lajčak)", izjavio je Stano za RSE.

Vučić: 'Non paper' pisao neko mnogo pametan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je taj navodni "non paper" koji predviđa "autonomni distrikt za sever Kosova" sastavljao neko "mnogo, mnogo pametan".

U tom navodnom "non paperu", kako je rekao predsednik Srbije, "ima stvari koje bi se sviđale Srbima, a onda i jedna stvar, da se prizna nezavisnost Kosova, koja je mnogo loša za Srbe".

Vučić je rekao i da Beogradu niko nije dostavio navodni "non paper" i poručio da neće ništa kriti od građana.

"Vidim da svi demantuju, ali više briga mi je zadao drugi non-pejper (koji je objavila Koha ditore, op.a.), nego prvi (koji se dovodio u vezu sa Vladom Slovenije, op.a.), jer je ovaj pisao neko ko je mnogo, mnogo pametan", rekao je Vučić tokom posete Doljevcu na jugu Srbije.

Predsednik Srbije je istakao i da sumnja na jednu osobu, kao autora, ali tu osobu nije imenovao.

"Reč je fantastično pametnoj ženi, jer to niko drugi nije mogao da sastavi, niti da napravi", rekao je Vučić.

On je ocenio i da "to nije izbačeno tek tako". Vučić je rekao i da će se analizirati šta se poručuje srpskoj, a šta drugoj strani, ali da je za Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova neprihvatljivo.

Vlada Kosova bez komentara

U Vladi Kosova odbili su da komentarišu detalje iz ovog non-papera, navodeći da su se Nemačka i Francuska već izjasnile po tom pitanju.

"I Nemačka i Francuska su se izjasnile povodom ovog dokumenta, demantujući ga i distancirajući se od njega. Nemamo šta da dodamo njihovim izjavama", navodi se u odgovoru Vlade Kosova za RSE.

RSE se obratio sa pitanjima i Vladi Srbije, predsedniku Srbije, ministarki za evrointegracije, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

Šta piše o navodnom dokumentu?

Navodni "non paper" između ostalog predviđa da bi Srpska pravoslavna crkva imala poseban status.

Objavljeni dokument predviđa i da konačni dogovor između Srbije i Kosova bude postignut do februara 2022. godine.

Agron Bajrami, urednik u Kohi ditore, osvrnuo se nagađanja nakon što je taj list objavio navodni dokument.

"Kao što smo naveli u članku, navodno je nemačko-francuski ... Ali o tačkama opisanim u non-paperu govori se u okviru dijaloga predvođenog od strane EU", napisao je Bajrami na Tviteru.

Ambasadori Nemačke i Francuske negiraju

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode (Jorn Rohde) nazvao je dokument "lažnom vešću".

"Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas“, napisao je Rode na Twitteru.

I Ambasada Francuske na Kosovu je takođe u odvojenom tvitu demantovala da ta država stoji iza dokumenta.

Slično Republici Srpskoj

U Grupi za pravne i političke studije u Prištini kažu da su pojedine tačke iz ovog dokumenta veoma štetne po Kosovo. Arber Fetahu navodi da se na ovaj dokument treba gledati s rezervom, zato što se još uvek ne zna ko je autor dokumenta.

„Ključna problematična tačka je deo gde se daje autonomija opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Ovaj model sličan je Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini koji bez sumnje minira suštinu Kosova, ustavni poredak, i prouzrokuje unutrašnju nefunkcionalnost Republike“, navodi on.

Fetahu dodaje da Vlada Kosova bez obzira na te dokumente, mora da bude spremna i da ima jasnu poziciju u dijalogu i da pruži alternative protiv scenarija koji im se nude za stolom.

Prvi navodni 'non paper'

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je takođe ovog meseca navodni neslužbeni diplomatski dokument, "non pejper", koji je, ustvrdio je taj portal, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

U navodnom dokumentu se predviđa i pripajanje Srbiji bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Janez Janša je demantovao da "non pejper" postoji.

Pet stvari o non-paperu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

XS
SM
MD
LG