Dostupni linkovi

Portparol EK: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu 'zauvek zatvoreno'


Zvaničnici Evropske unije (EU) smatraju da je tema granica na Zapadnom Balkanu, “zatvoreno pitanje”.

“Stav EU oko ovog pitanja je poznat. Mi smo apsolutno protiv bilo kakve promene granica. Ovo je nešto što možemo jednom zauvek zatvoriti”, rekao je portparol Evropske komisije (EK), Eric Mammer.

On je ove navode izneo nakon što je upitan oko takozvanog “Janšinog non-papera”, oko kojih su ranije u toku aprila javljali regionalni mediji, prema kojima je slovenački premijer Janez Janša poslao dokument u sedište EU, tvrdeći da dezintegracija bivše Jugoslavije nije okončana.

Portparol EK je ponovio da “nikad niko nije video taj non-paper” u evropskim institucijama niti da postoje takve ideje na evropskom nivou.

“Za sva moguća dokumenta koji su stigli ili koji će pristići – naša pozicija oko ovog pitanja (izmene granica) je krajnje jasna”, poručio je Eric Mammer, portparol EK.

Podsetimo, prema navodima regionalnih medija, 'Janšin non-paper' navodno govori o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Evropski zvaničnici su u startu negirali posojanje dokumenta.

Nemačka vlada je za Radio Slobodna Evropa (RSE), odbacila ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu. “Takve promene granica bi vrlo verovatno povećale nestabilnost u regionu i izazvale nove krize. Nemačka vlada stoga ne smatra takve rasprave svrsihodnim”, navodi se u odgovoru koji je jedan portparol nemačkog ministrastva inostranih poslova pismeno dostavio za RSE.

Nemački šef diplomatije, Heiko Maas koji je iznenada prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd je takođe ocenio da se radi o “opasnoj i nerealnoj ideji”.

XS
SM
MD
LG