Dostupni linkovi

Srbija proglasila dan žalosti zbog dešavanja na Kosovu


Kosovski policajci kod manastira Banjska na severu Kosova, 25. septembar 2023.
Kosovski policajci kod manastira Banjska na severu Kosova, 25. septembar 2023.

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za dan žalosti zbog, kako su naveli, "tragičnih događaja" na Kosovu.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu", saopšteno je nakon vanredne sednice Vlade 26. septembra.

Na Kosovu samo predsednik Kosova može da proglasi dan žalosti na nivou države, a opštine na opštinskom nivou. Međutim, vodeća partija kosovskih Srba, Srpska lista, objavila je da su 26, 27. i 28. septembar "dani žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan".

Naveli su da se u srpskim sredinama na Kosovu otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, te da će "zastave Republike Srbije na svim institucijama biti spuštene na pola koplja".

Srpska lista je trenutno na čelu samo šest opština južno od Ibra, ali ne i u četiri opštine na severu Kosova.

Kosovska policija prikazala oružje zaplenjeno nakon napada na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Kosovska policija preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedelju, 25. septembra. U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Teren oko sela Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova i dalje se istražuje, potvrdio je 26. septembra za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani (Veton Elshani).

Zbog toga je ulaz u ovo mesto i dalje blokiran, a mogu da uđu ili izađu samo oni koji u njemu žive i imaju hitnu potrebu za kretanjem.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Aljbin Kurti) opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više nisu mogli da trpe teror Aljbina Kurtija".

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca, te negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Napad na Kosovsku policiju osudile su međunarodna zajednica i Evropska unija (EU) i zatražili od Kosova da koordinira naredne korake i radi na deeskalaciji situacije.

XS
SM
MD
LG