Dostupni linkovi

Policija Kosova i dalje istražuje teren oko Banjske 


Kosovski policajci kod manastira Banjska na severu Kosova, 25. septembar 2023.
Kosovski policajci kod manastira Banjska na severu Kosova, 25. septembar 2023.

Teren oko sela Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova i dalje se istražuje, potvrdio je 26. septembra za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani (Elshani).

Zbog toga je ulaz u ovo mesto i dalje blokiran, a mogu da uđu ili izađu samo oni koji u njemu žive i imaju hitnu potrebu za kretanjem.

“Policija još uvek nije završila svoj posao, ne zna se kada će, možda danas tokom dana”, rekao je Eljšani.

Policiju Kosova je 24. septembra u ranim jutarnjim satima napala grupa maskiranih i naoružanih ljudi na severa Kosova, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj na teritoriji opštine Zvečan .

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle se sukobila sa kosovskom policijom.

Ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku, dok je nekoliko drugih policajaca povređeno.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno.

U međuvremenu su 25. septembra uveče uhapšene još dve osobe u hotelu Banjska zbog posedovanja oružja. Kako je rečeno za RSE iz policije, istraga će pokazati da li slučaj ima veze sa ubistvom kosovskog policajca.

Zapadne zemlje su oštro osudile oružani napad na policiju Kosova i zatražile hitnu istragu, te da se umešani izvedu pred lice pravde.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu". Optužio je direktno Srbiju da stoji iza napada na policiju Kosova.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror".

Vučić je negirao da Beograd ima bilo kakve veze s napadom.

XS
SM
MD
LG