Dostupni linkovi

Beograd traži glasanje na Kosovu na srpskim izborima u aprilu


Glasanje na parlamentarnim izborima Srbije 2016. godine u Prištini
Glasanje na parlamentarnim izborima Srbije 2016. godine u Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da od predstavnika međunarodne zajednice očekuje da, svojim autoritetom, omoguće izjašnjavanje srpskog naroda na Kosovu, na izborima u Srbiji koji će biti održani u aprilu.

Petković je u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom naveo da je na Kosovu "nastavljena kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom" i optužio vlasti u Prištini da "otvoreno nastoje da ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba" na Kosovu.

On je ocenio da je, za Beograd, podrška i pomoć Rusije po pitanju Kosova od neprocenjivog značaja, saopšteno je 7. februara iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije.

Beograd je, kako je naveo, opredeljen da u dijalogu teži kompromisnom rešenju, ali i odbrani srpskih interesa, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije od neprocenljivog značaja.

Srbija je 16. januara organizovala referendum za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, a ovo je bilo prvi put da u srpskim sredinama na Kosovu nisu otvorena biračka mesta.

To je bila odluka Vlade Kosova uz obrazloženje da se otvaranjem biračkih mesta na Kosovu za srpske izbore krše Ustav i zakoni Kosova, te da oni koji imaju državljanstvo Srbije svoje pravo glasa mogu da iskoriste putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

Ovakvu odluku Vlade su potvrdili i poslanici u Skupštini Kosova 15. januara, uprkos pozivima Međunarodne zajednice da se Srbima na Kosovu omogući glasanje na referendumu koji organizuje Srbija.

Na kraju su Srbi sa Kosova na referendumu svoje pravo glasa iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Kakva je bila ranija praksa?

Samo par meseci nakon što je Kosovo 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija je u srpskim sredinama na Kosovu organizovala parlamentarne izbore.

Na ovim izborima, koji su održani 11. maja 2008. godine, prema podacima Republičke izborne komisije Srbije, na biračkim mestima na Kosovu svoje pravo glasa je iskoristilo oko 90.000 državljana Srbije.

Pralamentarni izbori Srbije na teritoriji Kosova su održani i 2012., 2014., 2016. Poslednji pralamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu, održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto. Nakon zatvaranja biračkih mesta, glasovi sa Kosova su se brojali u Raški i Vranju, pograničnim gradovima u Srbiji.

Metodom "prikupljanja glasova" na Kosovu su 2017. godine održani predsednički izbori Srbije, a pre toga je Srbija predsedničke izbore na Kosovu organizovala i 2012. godine.

Srpski lokalni izbori na Kosovu nisu organizovani nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. jer je iste godine počeo proces decentralizacije na osnovu plana Martija Ahtisarija, kada su južno od Ibra formirane opštine sa srpskom većinom.

Plan Martija Ahtisarija je dokument na osnovu kog je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Sa druge strane, na severu Kosova su četiri opštine sa srpskom većinom po kosovskom sistemu formirane tek nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine.

Iako je tada zvanični Beograd pristao da ukine lokalne samouprave po srpskom sistemu, to se nije desilo, pa tako i dalje funkcionišu Privremeni opštinski organi širom Kosova, koji se finansiraju iz budžeta zvaničnog Beograda, a gradonačelnike u opštinama imenuje Vlada Srbije.

XS
SM
MD
LG