Dostupni linkovi

Vučić poručio da Briselski sporazum više ne postoji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima kosovskih Srba 22. marta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima kosovskih Srba 22. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se 24. marta preko društvene mreže Instagram povodom smene predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović tvrdeći da je njena smena urađena po nalogu premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i da je time pogažen Briselski sporazum.

"Aljbin Kurti je pogazio Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite Briselski sporazum više ne postoji", rekao je Vučić.

Kosovo i Srbija su u proleće 2013. potpisale Briselski sporazum koji predviđa, između ostalog, ukidanje institucija Srbije na Kosovu i formiranje Zajednice srpskih opština, koju bi činile sredine sa većinski srpskim stanovništvom, ali ona do danas nije formirana. Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. godine.

Vučić je rekao i kako je kosovski premijer Kurti "taj koji hoće da sruši mir na Kosovu" i da se priprema smena "srpskih komandira, policajaca koji su bili na sednici za nacionalnu bezbednost".

Povodom smene oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin da je "sigurno je da je Srbija učinila sve da sačuva mir i da je sva odgovornost za stabilnost regiona sada na Evropskoj uniji, Kforu i Kurtiju".

Sudski savet Kosova je doneo odluku 24. marta da suspenduje predsednicu suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović zbog učešća na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je održan 22. marta u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju od 24. marta, Stevanović će biti suspendovana do naredne odluke Sudskog saveta Kosova.

Ranije je kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu), na konferenciji za novinare rekla da žali što je Ljiljana Stevanović učestvovala na jednom takvom sastanku i pozvala Sudski savet Kosova da preduzme mere u tom slučaju.

"Sudije i predsednici sudova na Kosovu moraju da se ponašaju u skladu sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom. Svako učešće na takvom sastanku narušava takav integritet", rekla je Hadžiu.

Politički i institucionalni predstavnici kosovskih Srba su se 22. marta u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom od njega zatražili dozvolu da napuste kosovske institucije zbog toga što kosovske vlasti ne dozvoljavaju održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Srbi sa Kosova će na izborima 3. aprila najverovatnije glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG