Dostupni linkovi

Vučić kaže da Kurti želi da mu smanji broj glasova


Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da ne dozvoli glasanje Srbima na Kosovu 3. aprila usmerena na to da se "unize Srbi", ali i da se njemu i izbornoj listi njegove Srpske napredne stranke "smanji broj glasova".

Vučić je za televiziju Pink izjavio da je srpska strana prihvatila da se "oficir za vezu obraća Vladi Kosova, ali nismo hteli da se Vlada Srbije obraća Vladi Kosova jer bi to značilo de fakto priznanje" Kosova.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da nikada nije nameravao da obezbedi priznanje Kosova od strane Srbije kroz zahtev zvaničnog Beograda njegovoj Vladi za održavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova 3. aprila.

"Ali niko ne može da traži od mene da ne priznajem Republiku Kosovo, nezavisnost naše zemlje", rekao je Kurti 22. marta za javni servis Kosova.

Vučić, koji je u Beogradu održao sastanak sa predstavnicima Srba, izjavio je da očekuje osudu zemalja Kvinte na odluku kosovskih vlasti da ne dozvole održavanje srpskih izbora.

Srbi sa Kosova će, prema rečima Vučića, na izborima 3. aprila glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

XS
SM
MD
LG