Dostupni linkovi

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici zbog učešća na sastanku sa Vučićem 


Palata pravde u Prištini (Arfivska fotografija)

Sudski savet Kosova je doneo odluku da suspenduje predsednicu suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović zbog učešća na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je održan 22. marta u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju od 24. marta, Stevanović će biti suspendovana do naredne odluke Sudskog saveta Kosova.

Ranije je kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu), na konferenciji za novinare rekla da žali što je Ljiljana Stevanović učestvovala na jednom takvom sastanku i pozvala Sudski savet Kosova da preduzme mere u tom slučaju.

"Sudije i predsednici sudova na Kosovu moraju da se ponašaju u skladu sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom. Svako učešće na takvom sastanku narušava takav integritet", rekla je Hadžiu.

Radio Slobodna Evropa nije uspeo da dobije izjavu od Ljiljane Stevanović povodom odluke o suspenziji.

Politički i institucionalni predstavnici kosovskih Srba su se 22. marta u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom od njega zatražili dozvolu da napuste kosovske institucije zbog toga što kosovske vlasti ne dozvoljavaju održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Ipak, na kraju je odlučeno da se iz kosovskih institucija za sada ne istupa a da će u petak biti održani protesti. Premijer Kosova Aljbin Kurti je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne učestvuju na tim protestima.

Srbi sa Kosova će na izborima 3. aprila najverovatnije glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG