Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije: Situacija na Kosovu ne dozvoljava smanjenje snaga KFOR-a


Predstavnici srpskog ministarstva odbrane, predvođeni ministrom Nebojšom Stefanovićem, u razgovoru sa nemačkom delagacijom koju predvodi Tomas Zilberhorn, u prostorijama ministarstva odbrane, 29. septembra 2021. Foto: Ministarstvao odbrane
Predstavnici srpskog ministarstva odbrane, predvođeni ministrom Nebojšom Stefanovićem, u razgovoru sa nemačkom delagacijom koju predvodi Tomas Zilberhorn, u prostorijama ministarstva odbrane, 29. septembra 2021. Foto: Ministarstvao odbrane

"Bezbednosna situacija na Kosovu ne dozvoljava smanjenje brojnog stanja snaga KFOR-a", rekao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović 29. septembra u razgovoru sa parlamentarnim državnim sekretarom Ministarstva odbrane Savezne Republike Nemačke Tomasom Zilberhornom (Thomas Silberhorn).

"Aktuelni jednostrani i krajnje neodgovorni potezi privremenih prištinskih institucija apsolutno su neprihvatljivi, nanose štetu briselskom dijalogu i da utiču na destabilizaciju celog regiona", ocenio je Stefanović u razgovoru sa Zilberhornom, navodi se u saopštenju.

Ministar Stefanović je u razgovoru sa Zilberhornom naveo da razume da Srbija i Nemačka imaju različite stavove po pitanju Kosova, navodi u se u saopštenju ministarstva odbrane Srbije.

Ministar odbrane Srbije rekao kako je saradnja u oblasti između Nemačke i Srbije u oblasti odbrane razvijena, sadržajna i raznovrsna i preneo opredeljenje za njen dalji razvoj i intenziviranje u oblastima od obostranog interesa.

Parlamentarni državni sekretar Zilberhornom potvrdio je spremnost nemačke strane za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, i istakao značaj nastavka procesa dijaloga Beograda i Prištine za stabilizaciju situacije u regionu.

Stefanović i Zilberhorn konstatovali su da odnose Srbije i Nemačke karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i razvijen dijalog na visokom nivou, uz obostrano nastojanje za dalje unapređenje.

Kosovski Srbi od 20. septembra blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

U međuvremenu, Evropska unija koja posreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa dve države, Sjedinjene Američke Države i NATO, u više navrata pozivali su na smirivanje tenzija i povratak za pregovarački sto.

Na prelazima su raspoređene snage Specijalne policije Kosova, koje se nalaze između barikada od teških teretnih vozila.

Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG