Dostupni linkovi

Vučić razgovarao sa ruskim i kineskim ambasadorima o Kosovu


Vojnici NATO-a patroliraju u blizini granice između Kosova i Srbije na Jarinju 28. septembra 2021. godine, dok međunarodna zajednica, predvođena Evropskom unijom, poziva na razgovore za ublažavanje tenzija između Beograda i Prištine.
Vojnici NATO-a patroliraju u blizini granice između Kosova i Srbije na Jarinju 28. septembra 2021. godine, dok međunarodna zajednica, predvođena Evropskom unijom, poziva na razgovore za ublažavanje tenzija između Beograda i Prištine.

"Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona", saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorkom Kine Čen Bo, u Beogradu 29. septembra.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, ambasadorka Čen prenela je zvanični stav kineske strane da međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, jer dvostruki standardi ne idu u prilog rešavanju problema.

"Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani", navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić se, kako se navodi u saopštenju, zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

"Srbija poštuje i voli Kinu i odlučna je u negovanju iskrenog srpsko-kineskog prijateljstvo", naveo je Vučić u čestitki koju je preko ambasadorke Čen Bo, uputio predsedniku Si Đinping povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

"Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda", navodi se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Kine Si Đinpingu.

Studija, koju je 9. septembra objavio bugarski Centar za proučavanje demokratije, navodi da se sve veći ekonomski uticaj Pekinga u zemljama centralne i istočne Evrope u posljednjoj deceniji poklopio s padom pravnih standarda i standarda upravljanja te da izaziva zabrinutosti zbog očuvanja životne sredine i povećanja duga u regiji.

Vučić i sa ambasadorom Rusije o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 29. septembra, i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, i zahvalio na podršci zvanične Moskve na zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, kada je reč o Kosovu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, ambasador Bocan-Harčenko je rekao da Moskva sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Harčenko je dodao, kako se navodi u saopštenju, da odgovornost za nastalu krizu na Kosovu, leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani.

Ruski ambasador je dodao i da srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima u sklopu priprema za novo zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posetu potpredsednika ruske vlade Jurija Borisova.

Kako je ranije javila Radio Slobodna Evropa, ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko, posetio je 26. septembra sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem deo snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u vojnoj bazi "Rudnica", u blizini grada Raška, na pravcu ka graničnom prelazu Jarinje, na granici sa Kosovom.

U ovoj delegaciji bio je i vojni ataše ruske vojske u Beogradu Aleksandar Zinčenko.

Prisustvo ruskih zvaničnika, u pratnji srpskih, u objektima Vojske Srbije na samoj granici Srbije i Kosova je konfuzna poruka Beograda koja može naići na osude od strane zemalja Zapada, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 28. septembar spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

XS
SM
MD
LG