Dostupni linkovi

Više od 60 umrlih od posledica korona virusa u Srbiji


Medicinski radnici u COVID bolnici u Batajnici u Beogradu, 4. oktobar 2021.
Medicinski radnici u COVID bolnici u Batajnici u Beogradu, 4. oktobar 2021.

U prethodna 24 sata u Srbiji je od posledica infekcije virusom korona preminula 61 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 9.509, saopštilo je 24. oktobra Ministarstvo zdravlja.

Testirani su uzorci 17.354 osobe, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 5.733.

U bolnicama je 6.724 pacijenta, dok je na respiratorima 289, jedanaestoro više nego dan ranije.

Od početka epidemije, u Srbiji je prisustvo virusa potvrđeno kod 1.098.209 osoba.


Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će se naredne nedelje verovatno razgovarati o pooštravanju mera i da će predložiti da COVID propusnice važe duže u ugostiteljskim objektima, ali i na nekim drugim mestima.

"To će biti neophodno za tržne centre i za veća okupljanja. Mi smo predlagali da se smanji broj ljudi koji se mogu okupljati. Moramo da stanemo i da razmislimo da li je normalno organizovati svadbe, žurke i proslave u trenutku kad imamo visok trend novozaraženih i umrlih. Prema tome, moraju se mere pooštriti", rekao je Tiodorović.

COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Tiodrović je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba u startu rekao da ova mera neće biti dovoljna.

"Odmah smo rekli da ta mera neće dati efekat kakav se očekuje. Ali, ja polazim od toga da je ova mera samo početak i da ćemo verovatno morati da razgovaramo sledeće nedelje o pooštravanju mera, o uvođenju COVID propusnica za duži period", rekao je on.

XS
SM
MD
LG