Dostupni linkovi

Bez otvaranja novog klastera za Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji 


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da klaster 3 neće biti otvoren u junu u Briselu, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Klaster 3, čije otvaranje Srbija očekuje u evrointegracijama, obuhvata, između ostalog, informaciono društvo i medije, poreski sistem, ekonomske i monetarne politike.

Joksimović je u izjavi za javni servis RTS 14. juna navela da taj klaster neće biti otvoren, iako je spreman.

Kao razlog za neotvaranje novog klastera navela je "neusklađivanje sa režimom restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji".

Srbija, iako je glasala za nekoliko rezolucija UN u kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, odbija da uvede sankcije Moskvi uprkos pozivima zapadnih zvaničnika.

"Čeka nas mnogo izazova – energetska, prehrambena i svaka druga kriza koju moramo zajedno da rešavamo i zato je važno da Srbija čvrsto bude na evropskom putu", kazala je Joksimović za RTS.

Ona je ocenila da je rat u Ukrajini "najveći" izazov Evrope od pada Berlinskog zida, jer je u pitanju sukob u kome je jedna strana nuklearna sila.

Na pitanje koliki je manevarski prostor kada je reč o sankcijama, ministarka je rekla da se tu ne radi o manevarskom prostoru, kao i da je Srbija u startu pokazala potpunu privrženost.

Ona je dodala i da Srbija deli iste vrednosti poštovanja međunarodnog mira i poretka i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

"Mi smo pokazali glasajući zarezolucije u UN i mnogim drugim visokim i značajnim telima multilateralnog sveta i oko toga nema dileme", navela je ona.

Kako je objasnila sankcije su za Srbiju "izazovne".

"Mislim da smo o tome više puta govorili i da naši građani to potpuno razumeju", istakla je Joksimović.

Srbija održava tradicionalno bliske odnose sa Rusijom, na čiju podršku računa kada je reč o bivšoj pokrajini Kosovo, koja je proglasila nezavisnost 2008.

Zvaničnici u Srbiji odbijaju da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, a u blokiranju članstva te zemlje u međunarodnim institucijama podržava je i Rusija.

Bliski odnosi su pojačali i gotovo potpunom zavisnošću Srbije od ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG