Dostupni linkovi

Šta se za Srbiju menja prelaskom sa poglavlja na klastere u pregovorima sa EU?


Aleksanadr Vučić, predsednik Srbije, dočekuje Ursulu von del Lejn (Ursula von der Leyen), predsednicu Evropske komisije, tokom njene posete Beogradu 29. septembra 2021.
Aleksanadr Vučić, predsednik Srbije, dočekuje Ursulu von del Lejn (Ursula von der Leyen), predsednicu Evropske komisije, tokom njene posete Beogradu 29. septembra 2021.

Evropska Komisija (EK) je preporučila da Srbija otvori dva klastera u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

U godišnjem ozveštaju EK o Srbiji ova institucija ocenjuje da je zemlja napravila važan posao u usklađivanju sa EU zakonodavstvom, posebno u oblasti oporezivanja (gde se obuhvata klaster 3) i energetike (klaster 4).

"Kada je reč o politici oporezivanja, socijalnoj politici i zapošljavanju, Srbija je ispunila prelazna merila za otvaranje", stoji u izveštaju EK, objavljenom u utorak, 19. oktobra.

Dodaje se da su ispunjena prelazna merila za otvaranje pregovora u oblasti energetike u okviru kalstera 4, a da je napredak postigut i u oblastima bezbednosti na putevima, reformi železnice, usvajanju Zakona o klimi i paketa važnih zakona iz oblasti energetike.

Dve godine bez otvorenog poglavlja

Nakon dve godine ċe Srbija, najverovatnije u decembru imati međuvladinu konferenciju gde ċe biti otvorene nove teme u pregovorima.

Naime, poslednji put je Srbija 2019. godine otvorila poglavlja, ali sada ċe pristuni pregovori biti drugačiji buduċi da je zemlja prihvatila da bude obuhvaćena novom metodologijom EK. Stoga, Srbija sada otvara kalstere umesti poglavlja.

Nova metodologija predviđa pregovaranje po ukupno 6, što podrazumeva grupisanje ranijih 35 poglavlja, ili kako se sada nazivaju, oblasti.

Grupa sa najvažnijim, fundamentalnim poglavljima imaće ključnu ulogu, biće prva otvorena, a poslednja zatvorena. U slučaju završetka važnih reformi, vremenski okvir od otvaranja do zatvaranja trebalo bi da bude ograničen, poželjno na godinu dana.

Prvi klaster već otvoren

Srbija je praktično otvorila prvi klaster u okviru nove metodologije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU). Radi se o klasteru o osnovnim vrednostima gde se obuhvataju poglavlja koja se tiču vladavine prava, ekonomskih kriterijuma, funkcionisanje demokratskih institucija, reforma javne uprave, javne nabavke, statistika kao i financijska kontrola.

Kada se govori o otvaranju prvog klastera, radi se o poglavljima koja je Srbija otvorila ranije u toku pristupnih pregovora, a koja u novoj metodologiji pripadaju istom klasteru.

Treći klaster nazvan “konkurentnost i rast”, tiče se informativnog društva, medija, poreskog sistema, ekonomske i monetarne politike, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske i preduzetničke politike, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, carinske unije.

Od treċeg klastera, Srbija je u pristupnom procesu po staroj metodogiji veċ otvorila pet poglavlja (ekonomska i monetarna politika, preduzetnička i industrijska politika, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura kao i carniska unija).

Inače klaster 4 koji se odnosi na „zelenu agendu i održivu pvezanoast”, objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Na šta još upozorava Brisel?

Prema novoj metodogiji, kada se otvori ceo klaster, pregovaraċe se o svakoj temi pojedinačno, i svaka oblast ċe se zatvarati posebno. Tek kad se zatvore sve oblasti iz jedne tematske grupe, smatraċe se da je zatvoren ceo klaster.

Međutim, Evropska komisija je u više navrata upozorila, a to stoji i u internom dokumentu ove institucije, da ni jedno poglavlje, ili tema u okviru klastera se neće moći zatvoriti pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Nova metodologija inače predviđa jači nadzor ali i mere kada je u pitanju reformski proces, naročito u vladavini prava. U slučaju stagnacije u vladavini prava moguċ je privremen prekid pregovora u nekim temama, ali i potpuna obustava pregovora u slučaju da se uspostavi da zemlja načini veliki korak nazad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG