Dostupni linkovi

Vlada Kosova ne dozvoljava održavanje srpskih izbora  


Glasanje na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici na Kosovu, 17. oktobra 2021.
Glasanje na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici na Kosovu, 17. oktobra 2021.

Vlada Kosova ponovo je iznela stav da neće dozvoliti održavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova, a radi se o predsedničkim i paralemntarnim izborima, koji su zakazani za 3.april.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Hahxiu) kazala je na konferenciji za medije u Prištini da je ovo pitanje regulisano zakonima Kosova.

"Smatramo da je izuzetno važno poštovati Ustav Kosova, ali i zakone koji su na snazi", rekla je Hadžiu.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu su 16. januara svoje pravo glasa na referendumu, koji je organizovala Srbija za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Kosovo tada po prvi put nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama, uz obrazloženje da se time krši Ustav i zakoni Kosova.

U Skupštini Kosova je 15. januara usvojena i Rezolucija protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova.

U toj rezoluciji se, pored ostalog, navodi da je jedinstveni stav Skupštine Kosova da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova, te međunarodnim standardima.

Sa druge strane, Srbija insistira da se predstojeći parlamentarni i predsednički izbori održe i na teritoriji Kosova.

"Jasan stav srpskog naroda na Kosovu ali i Beograda je da 3. aprila izbori na Kosovu i Metohiji moraju biti održani, niko nema pravo da oduzme pravo glasa srpskom narodu jer svih ovih godina smo imali izborne procese", rekao je 21. februara direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković.

On je ranije poručio da, ukoliko zvanična Priština ponovo ne dozvoli održavanje srpskih izbora, onda se kosovski izbori više neće održavati u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

To je ranije rekao i Goran Rakić, predsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

“Mi ćemo to da zovemo reciprocitet. Nikome ne pretimo, mi smo ovde svoj na svome i tražimo samo ljudska prava”, rekao je 16. januara Rakić.

Rakić i Petković, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, su takođe upozoravali na “nesagledive posledice” ukoliko se ne dozvoli otvaranje biračkih mesta na Kosovu, na kojima srpski državljani mogu da iskoriste svoje pravo glasa.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu, održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, glasovi sa Kosova su se brojali u Raški i Vranju, pograničnim gradovima u Srbiji.

Misija OEBS-a na Kosovu je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navela da je praksa prikupljanja glasova "uvek bila zasnovana na međusobnom dogovoru Prištine i Beograda, uz saglasnost svih relevantnih institucija".

"Misija OEBS-a na Kosovu i dalje je spremna da sprovede prikupljanje glasova ukoliko se ispuni ovaj uslov", navode u odgovoru.

Metodom "prikupljanja glasova" na Kosovu su 2017. godine održani predsednički izbori Srbije.

XS
SM
MD
LG