Dostupni linkovi

Predsednik SNS-a: Očekujemo da Šapić bude gradonačelnik Beograda, bez novih izbora


Bilbord Srpske napredne stranke.
Bilbord Srpske napredne stranke.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da očekuje da njihov kandidat Aleksandar Šapić bude ponovo gradonačelnik Beograda jer je "lista okupljena oko SNS pobedila u Beogradu".

"Legitimno je da mi očekujemo da bude naš gradonačelnik jer smo dobili najveći broj glasova. Da ne bude zabune - pobedili smo u Beogradu", rekao je Vučević 19. decembra za TV Prva.

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" tvrdi da je pobeda SNS-a u Beogradu rezultat izborne krađe i da je neće priznati.

Na njihov poziv, deo građana okupio se na protestu u Beogradu 18. decembra tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu.

Beograđani na protestu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Predsednik SNS-a je ocenio da je eventualno ponavljanje izbora zavisi samo od toga da li će u Beogradu biti formirana većina pošto nijedna stranka ne može samostalno, bez ulaska u koaliciju da formira vlast.

"Međutim, svi će oni napraviti kardinalnu grešku ako se ide na nove izbore, jer bi SNS u tom slučaju dobila apsolutnu većinu", kazao je Vučević.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije (GIK) na lokalnim izborima u Beogradu, lista Srpske napredne stranke osvojila 49 mandata. Sledi lista proevropskih opozicionih stranaka "Srbija protiv nasilja" sa 42 mandata.

Treća po broju osvojenih glasova u Beogradu je koalicija desno orijentisanih stranaka NADA koja će imati sedam mandata.

Cenzus je prešla i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i ima šest mandata, kao i, kao najveće iznenađenje, proruska desničarska lista Branimira Nestorovića "Mi glas iz naroda" koja ima šest mandata.

Miloš Vučević je rekao da je lista okupljenja oko SNS veoma zadovoljna rezulatom, te da je izborni dan protekao "u fer i demokratskoj atmosferi, na ponos cele države".

Na nepravilnosti tokom izbora u Srbiji ukazale su domaće i međunarodne posmatračke misije.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

SNS je odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarne, pokrajinski u Vojvodini, kao i izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Srpska napredna stranka je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG