Dostupni linkovi

Dačić: Verujemo u pozitivan ishod razgovora Putina i Bidena


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Moskvi, 2 juna 2021.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je utorak, 8. juna, da bi pozitivan ishod predstojećeg sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena (Joseph Biden), doprineo većem nivou međunarodnog poverenja i saradnje.

“Verujemo da će svima biti vrlo korisno da se smanji napetost u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država”, rekao je Dačić u intervjuu za ruski list "Izvestija".

Kako su krajem maja zvanično potvrdili Bela kuća i Kremlj, predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin sastaće se prvi put licem u lice 16. juna u Ženevi.

Bela kuća je više puta istakla da želi „stabilne i predvidive“ odnose sa Rusijom. Bajden je u aprilu ponudio da se lično sastanu usred tenzija između SAD i Rusije na samom početku rada njegove administracije.

Dačić: Srbija za EU, ali protiv sankcija Rusiji

Dačić je rekao da je Srbija za pristupanje Evropskoj uniji (EU), ali da definitivno neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije.

„Srbi su za ulazak u EU. Naš geostrateški položaj je takav da je ovo jedan od naših ciljeva. Međutim, nećemo se pridružiti EU ukoliko bi to bilo suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. Rusija je naš prijatelj i partner", rekao je Dačić, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Rusiji.

„Nismo blizu rešenja“ u dijalogu, Priština ne želi kompromis

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "nismo blizu rešenja" i da je problem što "druga strana ne želi kompromis", već samo nezavisnu državu.

"Jedino što žele je da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Srbiju, usled čega bi Beograd priznao Kosovo. Ovo je za nas neprihvatljivo", rekao je Dačić.

Govoreći o uticaju SAD na rešavanje pitanja Kosova, Dačić je rekao da Srbija pozdravlja sve koji mogu pozitivno da utiču na ovaj proces, ako će to doprineti nalaženju kompromisnog rešenja”.

“Ali da bi se postigao mirovni sporazum, Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju biti uključene u ovaj proces. Na kraju krajeva, Savet bezbednosti će morati da glasa za konačnu odluku”, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG