Dostupni linkovi

Dačić: Srbija nikada neće podržati sankcije protiv Rusije


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je danas u Moskvi rekao da Srbija nikada neće podržati sankcije protiv Rusije.

"Želeo bih još jednom da kažem da Srbija nikada neće podržati sankcije protiv Ruske Federacije, koje su uvele međunarodne organizacije ili određene države", rekao je Dačić tokom posete Rusiji na poziv predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina.

Dačić i Volodin su ocenili da je saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i dinamična.

"Ostajemo posvećeni daljem razvoju bratskih odnosa. Imamo saradnju na visokom nivou, kao što je i saradnja naših predsednika. Imamo strateško partnerstvo i zajedničke interese, zajednička pitanja i izazove. Jedinstvo i solidarnost su veoma važni u ovom trenutku", rekao je Dačić, navodi se na sajtu ruske Dume.

On je izrazio zahvalnost ruskoj strani na pruženoj podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu.

Volodin je istakao da se odnosi dve države razvijaju dinamično.

"Pokušavamo da pronađemo nove načine saradnje - nastavljamo međuparlamentarne kontakte u okviru grupa prijateljstva i počeli smo da koristimo format zajedničke komisije na visokom nivou", podsetio je on.

Dodao je da će to pomoći parlamentima dve države da unaprede svoju saradnju i doprinese jačanju saradnje Rusije i Srbije.

Sastanak Međuparlamentarne komisije na visokom nivou trebalo bi da bude održan u Beogradu ove jeseni.

Volodin je ocenio da je saradnja Rusije i Srbije u međunarodnim organizacijama efikasna te da se može poboljšati saradnjom odbora dva parlamenta.

"Delimo isto gledište o nekim pitanjima. Uvereni smo da je mešanje u unutrašnje stvari suverenih država nedopustivo. Naročito kada je reč o nametanju vrednosti. Imamo svoju istoriju, kulturu, tradiciju i religiju. I neprihvatljivo je kada neke države koriste međunarodne institucije i pokušavaju da nametnu svoje standarde i vrednosti našim državama", dodao je on.

Brisel očekuje od Srbije da na putu ka članstvu u EU usaglašava svoju spoljnu politiku sa evropskom.

U Evropskoj uniji su na snazi sankcije protiv Rusije. Savet EU je sredinom decembra 2020. godine produžio restriktivne mere za određene sektore ruske ekonomije do kraja juna 2021. Te sankcije su uvedene 2014. godine kao odgovor na ”rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine”, navedeno je u obrazloženju.

Kao odgovor na to, Rusija je uzvratila sankcijama protiv EU. Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, ruski predsednik Vladimir Putin je 6. avgusta 2014. potpisao ukaz „o primeni određenih posebnih ekonomskih mera radi bezbednosti Ruske Federacije“.

Prema istraživanju nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) iz Beograda, tokom 2020. godine, Srbija se od ukupno 104 spoljnopolitičke deklaracije EU, usaglasila sa 58 deklaracija, odnosno 56 odsto.

Ovo predstavlja gotovo i isti procenat kao i za 2019. godinu, kada je od 91 spoljnopolitičke deklaracije, Srbija podržala 52. Najveći broj deklaracija sa kojima se Srbija nije usaglasila odnose se na Rusiju i Kinu.

XS
SM
MD
LG