Dostupni linkovi

Predsednik Skupštine Srbije razgovarao sa zamenikom šefa iranske diplomatije


Sastanak Orlića i Bagherija u Beogradu 6. oktobra 2022.
Sastanak Orlića i Bagherija u Beogradu 6. oktobra 2022.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sreo se Beogradu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Irana Alijem Bagherijem, dok se vlasti Irana suočavaju sa međunarodnim osudama i protestima zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini.

Orlić je sa Bagherijem 6. oktobra, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, razgovarao o bilateralnim odnosima dve države i razvoju sveobuhvatne saradnje.

"Naši odnosi nisu zasnovani samo na prijateljstvu i međusobnom razumevanju već i na zauzimanju za principe međunarodnog prava. Zahvaljujem na principijelnom stavu Irana i podršci koju nam pruža po pitanju Kosova i Metohije", poručio je 6. oktobra predsednik Skupštine Vladimir Orlić, navodi se u saopštenju prosleđenom elektronskim putem medijima nakon sastanka posle kojeg nije bilo izjava.

U saopštenju se navodi da su sagovornici zaključili da su dijalog i rad na miroljubivim rešenjima jedini pravi način da se prevaziđu krize na bilo kom mestu.

Zamenik ministra Bagheri poručio je, kako se navodi, da se i Srbija i Iran suočavaju sa pretnjama po bezbednost koje su uglavnom posledica delovanja spoljnih faktora, ali da dve zemlje moraju da nastave rad na daljem jačanju sveobuhvatne saradnje, kako bi se zajednički izborile sa izazovima.

"Nastavak ovakvih konsultacija, ne samo što približava stavove Srbije i Irana, već nam omogućava da napravimo mapu puta za buduću saradnju", rekao je zamenik ministra.

Bagheri je istakao važnost jačanja međuparlamentarne saradnje i pozdravio najavu formiranja Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom i u novom sazivu skupštine Srbije.

Smrt dvadesetdvogodišnje Iranke Mahse Amini nakon hapšenja zbog navodnog kršenja islamskog zakona o obaveznom nošenju marame, pokrenuo je proteste širom Irana i otvorio pitanje prava žena u toj zemlji. Na desetine demonstranata poginulo je u nasilnim akcijama policije, a stotine su uhapšene.

U Beogradu su organizovana do sada dva skupa podrške ženama u Iranu. Na poslednjem skupu, 2. oktobra, okupljeni ispred ambasade Irana u Beogradu su držali transparente sa porukom "Žene, život, sloboda".

Mahsa Amini umrla je 16. septembra u bolnici, tri dana nakon hapšenja. Gnev javnosti porastao je nakon tvrdnji vlasti da je umrla usled srčanog zastoja, uprkos izjavama očevidaca da je policija pretukla.

Hidžab trese temelje Islamske Republike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:27 0:00

Smrt Mahse Amini izazvala je široku međunarodnu osudu, dok je Iran za nemire okrivio "nasilnike" povezane sa "stranim neprijateljima".

Teheran je optužio Sjedinjene Države i neke evropske zemlje da koriste nemire kako bi pokušali destabilizirati Islamsku Republiku.

Evropska unija razmatra odgovor na proteste u Iranu koji je već pod sankcijama zbog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG