Dostupni linkovi

Europarlamentarka odrezala kosu u znak podrške Irankama


Švedska zastupnica u Evropskom parlamentu Abir Al-Sahlani odrezala je kosu tokom govora u Evropskom parlamentu

Švedska zastupnica u Evropskom parlamentu Abir Al-Sahlani odrezala je kosu tokom govora u Evropskom parlamentu u znak solidarnosti s protuvladinim demonstracijama u Iranu, koje je pokrenula smrt 22-godišnje Mahse Amini koju je počinila policija za čuvanje morala.

"Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bijes će biti veći od tlačitelja. Sve dok žene Irana ne budu slobodne, mi ćemo stajati uz vas", rekla je u utorak Al-Sahlani, europarlamentarka rođena u Iraku, odrezavši svoj rep.


Protesti su potresli Iran, ali i druge zemlje otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla 16. septembra u bolnici, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u "centar za prevaspitavanje" na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Iran ograničava društvene mreže dok se protesti šire zbog smrti Mahse Amini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Mnogi Iranci uvjereni su da je Amini ubijena. Ovakvo stajalište temelji se na bezbrojnim pojedinačnim iskustvima s brutalnošću sigurnosnih službi. Po iranskom zakonu, žene su obavezne da nose marame i drugu 'skromnu odjeću'.

Za mnoge Iranke, odsijecanje kose, znak ljepote koja se pod maramom krije u Islamskoj Republici Iran, predstavlja dirljiv oblik protesta. Simbol je ljutnje i žalosti.

Za razliku od proteklih nereda i protesta u Iranu koji su se ticali krađe glasova ili rasta cijena, ovi protesti protiv obaveznog hidžaba ciljaju na ideološke stubove režima.

Mnogi svjetski zvaničnici su dali podršku ženama u Iranu, dok su tamošnje vlasti izrazile žaljenje zbog smrti mlade djevojke ali ustvrdile da anarhija na ulicama nije dopustiva.

Iranska revolucija, takođe se naziva Islamska revolucija, bila je niz događaja koji su rezultirali svrgavanjem dinastije Pahlavi i uspostavom Islamske Republike 1979. pod vladavinom ajatolaha Ruhollaha Homeinija, vođe jedne od frakcija pobune.

Prije Iranske islamske revolucije Iranke su imale prava kao i žene u drugim dijelovima svijeta. Bile su u politici, služile u izabranim lokalnim vijećima, a milioni žena su radile, uključujući i više pozicije sutkinja, državnih službenica, ambasadorki i policajki.

XS
SM
MD
LG